Poc patrimoni, escàs coneixement dels mercats financers i dificultats per diversificar són característiques pròpies dels joves inversors. A diferència d'altres èpoques, les noves tecnologies com els telèfons intel·ligents han posat a disposició de forma instantània totes les opcions d'inversió als més joves que tenen a cop de botó la possibilitat de comprar i vendre ràpidament, fins i tot un mateix dia moltes vegades. Però aquestes facilitats tecnològiques no oculten les carències dels que treuen per primera vegada el mercat. Sens dubte, un aprenentatge dolorós s'ha produït els últims anys amb les criptomonedes.

El 2020, durant la pandèmia del Covid-19, els joves van ser especialment actius amb les criptomonedes –com revelen estudis del supervisor, CNMV- que compraven i venien com si fossin en un casino. L'ensorrament d'aquests productes va provocar abundants pèrdues amb l'inconvenient afegit que no van aprendre gens o gairebé res sobre la inversió. Rendibilitat i risc de les diferents inversions, durada de la inversió, liquiditat (facilitat per comprar i vendre), objectius de l'estalvi i perfil de risc són elements i preguntes que qualsevol estalviador jove s'ha de fer abans de prendre una decisió. Això sí, compten amb un gran avantatge: des de petites quantitats d'estalvi poden accedir a qualsevol mercat, tant de productes com geogràficament i als més diferents riscos.

Els experts recomanen que no inverteixis tots els teus estalvis. No és un joc, així que sempre és bona idea tenir un capital mínim per poder anar tirant. A més, tingues en compte els terminis dels productes d'inversió i la quantitat que inverteixis hauria de ser una de la qual puguis prescindir.

Com a consell general, que la joventut no sigui sinònim de candidesa. Ningú no regala res i els que prometen o asseguren grans rendibilitats sempre enganyen. Cal fugir de les ofertes màgiques i impossibles de guanyar diners de forma ràpida i en abundància: estem davant d'una presumpta estafa. Informar-se de la solidesa i legalitat dels mitjancers que apropen l'estalvi als mercats i desatendre qualsevol oferta "impossible".

Els experts de la fintech Evo Banco, han realitzat un estudi en el qual presenten els productes més adequats per als més joves:

Fons indexats

Es tracta de fons d'inversió que repliquen el comportament de determinat índex borsari com, per exemple, l'Ibex-35. L'estratègia aquí no és batre l'esmentat índex, sinó replicar les seves pujades i caigudes. Solen oferir comissions molt baixes i, per tant, no minven de forma significativa la rendibilitat si el mercat triat es revaloritza.

Roboadvisors

Una de les formes més indicades per començar si no es tenen gaires coneixements sobre inversió. La tecnologia RoboAdvisor es compon de gestors automatitzats d'inversió. Es basen en algoritmes i ho fan en funció del perfil risc. Componen carteres d'inversió i també les seves comissions són baixes davant la intermediació tradicional.

ETF o fons cotitzats

Inverteixen en productes amb baixes comissions, combinant els fons d'inversió i les accions de borsa. També es basen en la gestió passiva, en replicar un índex determinat. Una vegada tinguis una mica d'experiència i coneixements sobre inversió, pots optar per alguna d'aquestes altres formes.

Fons d'inversió

Un model recomanable, perquè el gestiona un equip gestor expert i perquè aposten per diversificar quant a actius, sectors i zones geogràfiques. Són models d'inversió col·lectiva amb la base de moltes aportacions individuals. Això sí, hauràs de conèixer l'històric de rendibilitats d'aquest fons, és a dir, com ho han fet en els últims anys per confiar en aquest equip de gestors. Aquí les comissions de gestió solen ser més elevades

Accions

Aquí el risc és més gran i, per tant, les possibilitats d'obtenir una rendibilitat major s'amplien. Es tracta d'un mercat molt volàtil, per la qual cosa és imprescindible diversificar i mantenir la tranquil·litat en cas de fortes caigudes. Per comprar accions cal conèixer en profunditat a l'empresa, la seva evolució, les seves expectatives. Exigeix, doncs, un esforç de l'inversor en informar-se i seguir la marxa del seu negoci: el món és canviant. Tampoc no fa falta comptar amb molt patrimoni, ja que alguns mitjancers ofereixen comprar parts d'una acció que gaudiran de la mateixa pujada, si es produeix i que tindran altres drets econòmics com els dividends (part del benefici que les empreses destinen als seus accionistes).

Finançament col·lectiu

Aquest model inverteix en empreses emergents que no cotitzen a la borsa, donant suport al seu projecte amb la teva capital. És una mica arriscat, ja que bona part d'aquests negocis emergents es queden pel camí. Ara bé, si s'encerta, els guanys solen ser molt abundants i compensen els fracassos d'altres empreses emergents.

Lletres del Tresor

Conjunturalment, les lletres del Tresor poden ser un actiu interessant per al jove estalviador. Actualment, ofereixen rendibilitats entorn del 3%, molt superior a la mitjana que paguen els bancs pels seus dipòsits. Com s'emeten a tres, sis, nou i dotze mesos, s'ajusten a un perfil d'estalviador que pot necessitar els diners per a un imprevist o que vol ser més actiu i buscar noves oportunitats que ofereixin els mercats.

PIAS

Els Plans Individuals d'Estalvi Sistemàtic (PIAS), estan dissenyats per obtenir rendiments del nostre capital de cara a la jubilació. Bàsicament, són assegurances d'estalvi a llarg termini que serveixen de complement per a la pensió pública que ens pogués correspondre. Sens dubte, encaixa en el perfil del jove que està preocupat pel seu futur. Encara que sempre es recomana començar com més aviat millor a estalviar per a la jubilació, el cert és que aquest perfil sol ser una rara avis al mercat financer.