L'estat espanyol té un poderós enemic en la seva estratègia de negació de l'existència dels presos polítics: Google. I no és que el motor de cerques sigui sospitós de recolzar la causa dels represaliats pel judici del procés, no. El que passa és que aquesta eina no pot amagar l'interès i l'anàlisi que la situació provoca a la opinió pública estrangera, i el seu algoritme ho acaba reflectint. El millor exemple el trobem gràcies a un senzill fil de Twitter. L'usuari Joe Brew  (@joethebrew) ha compartit un petit experiment, que consisteix en una acció tan quotidiana com fer una pregunta al cercador. Fins i tot, no cal ni preguntar. Només amb teclejar les paraules "presos polítics" en diferents idiomes, Google posa en marxa la seva maquinària per oferir-nos diferents respostes. Respostes que no faran gràcia a l'unionisme.

"Un reflejo de lo que pasa en el mundo". Així defineix Brew el funcionament del cercador, que ofereix respostes basades en "la frecuencia de búsquedas" dels temes que es consulten des de la seva pàgina. I aquestes cerques es realitzen cada dia des d'arreu del món: Ja sigui a països anglòfons o francòfons, des d'Alemanya, Holanda o Suècia. Els resultats sempre inclouen una paraula. Un estat. Un país. Quin? Espanya. El món sap que a Espanya hi han presos polítics, i no polítics empresonats. I Google no ho amaga.  "Un barómetro de opinión pública internacional. Y existe, en esta opinión pública, una asociación clara entre España y presos políticos", diu Brew.

fil presos politics eng 1 googlefil presos politics eng 3 google

fil presos politics fra googlefil presos politics holandes google

@joethebrew

"El mundo asocia España con presos políticos porque la situación actual (activistas y políticos en "prisión preventiva" durante más de un año sin haber cometido ni avalado, en ningún momento, ningún acto de violencia) parece bastante a una situación de... presos políticos". Més clar, impossible. I Espanya ho té magre per revertir aquesta situació. Ni tan sols les seves iniciatives per netejar la imatge del país serviran d'alguna cosa, segons el tuitaire. 

Brew també assenyala la "represión violenta del referéndum" i la "encarcelación de políticos y activistas" com els motius pel qual Espanya no aconseguirà treure's de sobre aquesta mala imatge internacional, i proposa dues solucions (que tampoc agradaran a La Moncloa, a la JEC o als partits "constitucionalistes"): Posar en llibertat els PRESOS POLÍTICS i reconèixer el dret dels catalans a decidir el seu futur. La madre del cordero, vaja. Això, o deixar d'utilitzar Google. Contra ells el 155 no els hi servirà.