El Hierro és l'illa més petita de les Illes Canàries. Petita però plena d'increïbles meravelles naturals. No sorprèn que tota l'illa sigui considerada Reserva Mundial de la Biosfera per la UNESCO i funcioni amb energia sostenible.

Si ets un viatger que aprecia l'ecològic i a qui li encanta sortir dels llocs habituals, aquesta és l'illa per a tu. Si vols explorar, caminar, bussejar o simplement relaxar-te en un entorn tranquil, El Hierro és el teu lloc.

🗺️ Com gaudir d'un cap de setmana a Montpeller

✈️ Com esprémer un viatge de tres dies a Nàpols

Com arribar i moure's

No es pot volar sense escales a El Hierro. Hauràs de parar en una de les illes més grans com Tenerife o Gran Canària per connectar-te abans d'arribar a Valverde, la capital d'El Hierro.

Una altra opció és prendre el ferri des de Tenerife, que tarda unes dues o tres hores. El lloguer de cotxes és essencial per moure's per l'illa i veure tots els llocs clau. Hi ha llocs de càrrega per a cotxes elèctrics a l'illa, així com cotxes elèctrics de lloguer. Tanmateix, si planeges sortir de la carretera, el millor és llogar un 4x4.

On quedar-se

Si t'allotges al Parador d'El Hierro, no hauràs d'elegir entre pics volcànics i l'oceà resplendent. L'hotel s'assenta sobre un turó volcànic amb vista al mar i a una impressionant platja de sorra negra.

A l'altre costat de l'illa, pots tenir una estança a l'Hotel Puntagrande, en el qual no s'admeten nens. Aquesta propietat boutique única en el seu tipus té impressionants vistes a l'oceà i a la muntanya durant el dia i una increïble observació d'estrelles a la nit.

Els que busquin una relaxant experiència de spa haurien de provar el Balneari Pou de la Salut, ubicat en un penya-segat que sobresurt sobre el mar.

Parador de El Hierro / Wikipedia
Parador d'El Hierro / Viquipèdia

Què fer

Les platges d'El Hierro són salvatges i verges, i gairebé totes compten amb sorra fosca i roca volcànica. Una dels més espectaculars de l'illa és El Verodal, de sorres de color marró vermellós. La cala fosca i secreta de Tacorón té sorra i roques i és un gran lloc per bussejar.

L'illa també compta amb moltes piscines naturals. Una de les més famoses és el Charco Azul. La Maceta té tres piscines naturals diferents per elegir.

Els bussejadors no se sentiran decebuts a El Hierro. A diferència de moltes altres destinacions que s'enfronten a la descoloració dels coralls i la pèrdua o destrucció dels hàbitats submarins, una erupció volcànica de 2011 davant la costa d'El Hierro va ajudar a regenerar el fons marí de l'illa, que ara està prosperant. L'illa té gairebé 50 llocs de busseig diferents, 10 dels quals estan situats en la Reserva Marina de Restinga. Busseja a través de túnels i coves per veure mantaratlles, taurons tortuga, ratlles, àguiles marines, tortugues i, si tens sort, un tauró balena.

Els excursionistes tenen molts camins per elegir. Una de les caminades més famoses i avançades és el Camino de Jinama, que comença a l'Església de la Candelaria i acaba al Santuario de la Caridad, recorrent penya-segats i valls enmig. Aquells que desitgin explorar el punt més alt, Pico Malpaso, s'han de dirigir aviat en el matí per gaudir del clima més clar.

Què menjar

La cuina de l'illa d'El Hierro és senzilla i deliciosa. Hi ha tavernes senzilles amb preus assequibles i algun restaurant modern amb vista al mar (com el dissenyat per l'artista César Manrique al mirador de La Peña). La sostenibilitat de l'illa també s'estén al menjar. Independentment del lloc, pot esperar productes locals i mariscos frescos en gairebé tots els llocs on menja.

A més dels tradicionals mariscos i papes arrugades amb mojo picón, l'illa és famosa per la seva sopa de formatge. Una picada d'ullet a l'antiga cultura de pasturatge d'ovelles de l'illa, moltes de les receptes més tradicionals inclouen formatge d'ovella (o de cabra o de vaca).