Els italians discuteixen entre ells sobre qualsevol tema, però si en alguna cosa estan d'acord és que, com Nàpols, i com els napolitans, no hi ha res igual. La seva capacitat per aprofitar al màxim els seus recursos, la seva relació amb el mar i el volcà i la seva devoció religiosa els fan únics. Aquesta ruta t'ajudarà a conèixer i viure la ciutat com un napoletano més.

Dia 1: el centre de Nàpols des d'un castell

Comença en Piazza Dante, un dels cors de Nàpols, on hi ha la Porta d'Alba, una de les antigues entrades a Nàpols i Patrimoni de la Humanitat.

Prova les sfogliatelle de Scaturchio, un pastisset farcit de crema de fruita seca. A Porta d'Alba s'amunteguen llocs de llibres de segona mà i records de la ciutat.

Un bon consell és que entris a totes les esglésies que puguis. Sobretot, en les que tinguin una entrada petita, que gairebé no es vegi, o semblin en ruïnes. En aquestes especialment. Les esglésies de Nàpols són una sorpresa, i és que per alguna cosa és la ciutat més religiosa d'Itàlia.

A la mateixa plaça se situa el Complesso Monumentale di Santa Chiara. Situada entre els barris de Pendino i San Lorenzo, es troba Corso Umberto I, on has de buscar la Fontana di Spinacorona, una petita font que explica la història de Nàpols.

A pocs metres, es troba la Università degli Studi di Napoli Federico II, una de les universitats més antigues del món. Arribes de seguida a l'Ajuntament de Nàpols, on s'uneixen parades de metro, telefèrics i alguns dels més importants edificis de Nàpols.

Finalment, has de visitar el Castel dell'Ovo, una imponent fortalesa situada en una petita península connectada amb el passeig marítim i un dels llocs més bonics per veure el capvespre a Nàpols.

Castel dell'Ovo / PxHere
Castel dell'Ovo / PxHere

Dia 2: l'essència de Nàpols als seus barris més humils

El mercat del peix de Porta Nolana és un bon pla per començar el dia. Molt a prop es troba la Basílica della Santissima Annunziata Maggiore, negra per fora i amb un interior preciós.

El carrer de San Biagio dei librai és un dels carrers característics de Nàpols, amb desenes de friggitorias, quioscos, terra de llambordes, motos per tot arreu i moltes esglésies. Via dei Tribunali és un altre carrer interessant, on pots trobar la famosa pizzeria Gino i Toto Sorbillo.

La Via San Gregorio Armeno és un dels carrers més populars de Nàpols. Entre els napolitans se'l coneix com la Strada dei presepi (el carrer dels pessebres). Un lloc on aconseguir un record del teu viatge a Nàpols.

Molt a prop, en el Vico del Figo al Purgatori, hi ha l'estàtua de Pulcinella. La tradició diu que li has de fregar el nas de la màscara per tenir bona sort. I també pots visitar en aquesta zona la Nàpols subterrània.

La Catedral de San Gennaro, d'una mida imponent, és un dels llocs més interessants per veure. I d'allà, puja el Castell de San Telmo.

Dia 3: el Nàpols dels napoletanos

La Pasticceria Popella és una de les pastisseries més antigues de Nàpols. Cada dia centenars de napolitans encarreguen aquí les seves postres. Prova les típiques sfogliatelle Anastasio, les sfogiatelle calde i els fiocchi di neve.

Pren-te un cafè en cafè de Poppella i després puja al barri del rione Sanità per veure moltes escenes típiques napolitanes i alguns poemes i escultures dedicades a Totó, el gran còmic napolità, originari d'aquest barri.

Al final del rione, arribem a la nostra destinació, el parc de Capodimonte, un dels pulmons verds de la ciutat. Naturalesa, esportistes i matiners t'envoltaran mentre intentes assimilar que això també és Nàpols.