Guipúscoa és un món sencer en miniatura. En poc més de 2.000 quilòmetres quadrats i una distància màxima que no arriba a cent quilòmetres, una mica més que la ciutat de Londres, pots trobar una capital cosmopolita com Sant Sebastià, una costa versàtil de 86 quilòmetres amb penya-segats de més de 60 milions d'anys, un paisatge interior fèrtil, muntanyós i profundament verd, una cultura tradicional i l'idioma més vell d'Europa, l'eusquera.

Normalment, Sant Sebastià i els seus sofisticats atractius gastronòmics, culturals i de platja protagonitzen l'aparador guipuscoà, però la resta de la província, petita i intensa com si fos un concentrat del basc, afirma la capital amb les seves tradicions i la seva inesgotable energia, i guarda tresors únics i emocionants sorpreses que val la pena conèixer.

Hondarribia, medieval i pesquer

A la desembocadura del riu Bidasoa, separada per una bonica badia d'Hendaia i el litoral d'Iparralde, s'assenta aquesta bonica localitat, única en els seus atractius turístics. Al nucli antic de la ciutat, declarat monument historicoartístic, destaquen les seves fortificacions i el seu imponent parador, que ens recorden que aquesta va ser la porta d'entrada a Espanya des de Carles V. I el seu acolorit barri pesquer és el més cuidat de tota la costa basca. La seva platja, els seus passejos, el seu port esportiu i la seva deliciosa cuina completen una oferta irrefutable.

Parcs naturals per perdre't

Endinsar-se en els espais naturals de Guipúscoa és una inoblidable evasió, gràcies a la bellesa i la intimitat de l'entorn. Fins a vuit parcs naturals et conviden a conèixer la riquesa paisatgística del territori. A l'interior destaquen el massís de granit d'Aiako Arria, el biòtop de la vall de Leitzaran i els prats elevats d'Aralar presidits pel Txindoki, el Cervino basc. I a la costa, no pots perdre't els penya-segats del Geoparc de la Costa Basca, on trobaràs una formació de capes de roca anomenades flysch, que mostren 60 milions d'anys d'evolució geològica.

El surf de Zarautz

El mar porta a Guipúscoa onades constants, de diferent mida i categoria, que fan feliços els surfistes de tot el món. El mar Cantàbric convida a ser cavalcats pràcticament tots els dies de l'any, tret d'aquelles rares vegades que apareix calmat, com prenent-se un descans. Zarautz i la seva impressionant platja de dos quilòmetres són l'epicentre del surf a Guipúscoa. Molt a prop d'allà, hi ha bonics pobles pesquers com Orio, Zumaia i Getaria, bressol d'Elcano, el primer navegant que va fer la volta al món en vaixell, i seu el Museu Balenciaga.

Surfista en la playa de Zarautz / Unsplash
Surfista a la platja de Zarautz / Unsplash

Pomes i patrimoni gastronòmic

Confinant amb Sant Sebastià, són Astigarraga i Hernani, capitals de la sidra basca. El ritual del txotx apropa els bascos a les sidreries per degustar la sidra de la temporada, abans que s'embotelli, i els típics menús basats en truita de bacallà, costella de bou, nous, formatge i dolç de codony. Són restaurants ubicats habitualment als mateixos masos en els quals produeix la sidra. Un veritable patrimoni de la cultura gastronòmica dels bascos.