Sí, acabem d'estrenar l'octubre. Però cada dia vivim més ràpid. I en aquest sentit, no ens n'haurem adonat i ja serem a les dates nadalenques. En aquest sentit, és habitual que molts famosos ens expliquin què mengen a les seves reunions familiars. I una de les persones que ho va fer va ser el xef Jordi Cruz. Ho va fer per a la revista ¡HOLA!.
Referent culinari a Espanya, des del 2010 lidera ABaC, el seu restaurant a Barcelona que, des del 2017, llueix tres estrelles Michelin. Però no només brilla en l'alta cuina; també és conegut pel seu paper com a jurat de Masterchef, on ha ensenyat a milions d'espectadors el seu talent i la seva passió per la gastronomia.

Jordi Cruz explica com és el seu menú casolà per les festes nadalenques
Tot i que el coneixem pels seus plats innovadors i la seva creativitat a la televisió, el que molts desconeixien és com es mou a casa seva durant les festes nadalenques. Cruz confessa que, malgrat ser un xef reconegut, no s'escapa de posar-se als fogons quan arriba Nadal. I ho fa no per fama, sinó per tradició i per afecte a la seva família.
Com a bon català, a la seva taula mai no hi falta escudella, carn d’olla i, per descomptat, canelons. «Són els plats que més esperem cada any», comenta Cruz. La seva mare i ell es tornen a la cuina: mentre ella prepara receptes tradicionals, en Jordi opta per centrar-se en el producte i mantenir les elaboracions senzilles, per poder compartir la taula amb els seus germans i gaudir del moment junts.

Escudella, marisc, gambes… i que no hi falti el torró
El xef també revela un secret familiar: el que sobra de l'escudella es transforma en aquells meravellosos canelons per Sant Esteve, un clàssic que cada any reuneix tota la família al voltant de la taula. Aquest gest senzill, que combina tradició i creativitat, resumeix l'equilibri que Cruz manté entre l'alta cuina i la cuina de casa.
Més enllà del Nadal, el cuiner ja pensa en la Nit de Cap d'Any. Per a ell, aquesta data exigeix un pica-pica més selecte: marisc, gambes, escamarlans… tot servit amb cura, sense perdre de vista el plaer de compartir-ho amb els seus. I, tot i que el protagonista és sempre el gust i la qualitat, el xef no oblida la moderació: el seu postre favorit és el torró d'ametlles, però sempre en pren amb mesura, gaudint de cada mos.
Jordi Cruz demostra que la cuina familiar i l'alta gastronomia poden coexistir. Les seves receptes nadalenques no són només menjar; són tradició, records i moments compartits. L'escudella, els canelons i l'atenció al detall a la taula mostren que, fins i tot per a un xef de renom, el Nadal és un temps per a família, sabor i afecte.
Així, entre olles i rialles, en Jordi recorda que la cuina és passió i generositat. No es tracta d'impressionar, sinó de crear experiències que perdurin en la memòria dels qui més estimes. I mentre hi hagi escudella que sobri, sempre hi haurà uns canelons perfectes esperant per Sant Esteve.