Vador Lladó (Mataró, 46 anys) és un home de ràdio que durant 22 anys va fer llevar Catalunya fent programes-despertador i que des del setembre s'ha arriscat fent només TV. El Tarda oberta que va parir a TV3 se'l van carregar Rajoy amb la destralada de l'IVA i Vicent Sanchis començant a retallar pel programa líder de les tardes. Des de fa poques setmanes dirigeix i presenta Los infiltrados cada dijous i divendres a les 12:30 del migdia. Dijous donin-li un cop d'ull, promet una mirada diferent sobre el vídeo de la baralla de reines, retransmetent-lo en partit d'anada i de tornada. Busquin a GOL, un canal que lluita per ser tingut en compte en el zàping de casa. No és TV de pagament sinó el canal gratis de Jaume Roures. Vador ens rep, somrient, al plató de Mediapro a la Diagonal.

Què és Los infiltrados?
Una bogeria. Fem humor sobre el món que es mou al voltant de l'esport, no només de futbol, i sempre amb un to frívol i divertit

El primer que sobta és que, com que el programa s'emet per a tota Espanya, l'has de fer en castellà.
Aquest canvi era el que em feia més respecte. El primer que vaig fer va ser anar a veure una logopeda d'espanyol. Li vaig parlar en castellà i em va dir que no tenia problemes d'accent. Vaig passar-me un mes parlant només en castellà amb tothom. El meu fill es va pensar que m'havia tornat boig.

A més de l'accent, heu de dissimular que sou culers?
Aquesta assignatura la tinc pendent. No ens hem de fer perdonar ser del Barça però hem de saber que fem un programa perquè tothom s'hi senti còmode. No podem crear rebuig. El món del futbol és més frívol que el del cor. No parlem de vides de persones sinó d'un joc, amb jugadors que guanyen fortunes. I treure la part còmica dels esportistes els va amb el sou.

Per què el nom de Los infiltrados?
És un doble joc de paraules. Infiltrat jugarà Busquets a la Champions i nosaltres ens infiltrem dins un món que no és el nostre.

I s'emet a GOL, una cadena minoritària.
Em trobo amb gent que em diu: "Jo m'ho miraria però com que és de pagament". I no, és un canal obert, a la TDT i temàtic de futbol. En un horari poc futbolero (de 12:30 a 2 del migdia) però donarem el sorteig de Champions i ho petarem d'audiència. El que no farem són reportatges de cuina.

VADOR LLADÓ GOL LOS INFILTRADOS - ROBERTO LÁZARO_03

Roberto Lázaro

Oriol Dalmau, Alan Lillo, Clara Piera o Ares Teixidó passen la pilota al centrecampista Vador per fer audiències que superin la mitjana de la cadena. De moment ronden l'1% però la missió és posicionar-se.

Portaries convidats del Madrid per fer un xou de contraris, com fan Pedrerol o El Rondo? (l'últim programa d'Albert Lesán va fer un 0%)
No. Fem un programa d'humor en positiu, intentant no ofendre ningú. Vam fer un gag sobre monoplaces amb una protecció en forma de triangle i vam posar un tanga a la càmera per mostrar què veuen els pilots. Això no pot molestar a ningú.

Convidaràs famosos?
Al Fricandó de RAC105 apareixia sovint Jan Laporta i el primer dia vam convidar Toni Elías a Los infiltrados. No sé per què ha de ser tan complicat convidar jugadors del Barça. Lluitarem per tenir grans esportistes.

Parlant de RAC105, no està prou explicat el salt que fas de la ràdio a la TV.
Gens explicat. Fent el Fricandó, després d'11 anys, Mediapro em proposa fer un projecte per les tardes de TV3, fem diversos brain storming i el projecte va calar. El que va acabar sortint a TV3 diferia moltíssim del projecte inicial però les bases les vam posar fa ara 1 any. En un moment em diuen que no podia fer-lo compatible amb la ràdio. La TV era una salvatjada: 4 hores en directe. No podia fer bé les dues coses. I vaig tenir vertigen. Estava en situació de confort i tothom em va aconsellar: "Tira't de la moto que el tren passa una sola vegada". El que no sabia és que el tren anava a una via morta. M'exigien dues xifres d'audiència i al final Tarda oberta es va cancel·lar per circumstàncies alienes a l'audiència.

VADOR LLADÓ GOL LOS INFILTRADOS - ROBERTO LÁZARO_07

Roberto Lázaro

Tarda oberta rondava el 16% de share, liderant gairebé cada tarda i el seu substitut Tot es mou es mou en xifres similars.

Que l'IVA de Rajoy obliga a reduir despeses queda clar, però per què es decideix que d'entre tots els programes de TV3 el que es cancel·la és el vostre?
Perquè era el més car. No per minutatge sinó en termes absoluts. I com que TV3 estava preparant un programa similar per als migdies, trien l'opció menys arriscada. S'ha demostrat que ha funcionat. Ara veig que vam crear un programa de tarda on convivien molt bé informació i entreteniment i que TV3 fa el mateix. Em sento com si haguessin adoptat un fill meu, però no em faig mala sang. Em sap greu per l'equip que va quedar fora del projecte.

Els oients del Fricandó estan perplexos amb el que ha passat amb el matinal de RAC105, que va fer fora el teu substitut després del primer EGM. Què ha passat?
Soc molt poc objectiu en això. Allà requeien tots els meus vicis. Per mi fer el Fricandó era més fàcil que decidir què dinava. Si va baixar d'audiència?, s'ha de donar temps a tot. Tarda oberta també feia audiències d'un dígit la primera setmana. Si el matinal de RAC105 va patir severes baixades d'audiència, paciència. Van ser llestos fent un format de Fricandó diferent. Van provar de canviar el programa i no se'n van sortir. Poc hi tinc a dir.

Ara que només fas TV dos dies la setmana, tens la temptació de compatibilitzar-ho amb el retorn a la ràdio?
No. La intenció és fer créixer això. No tanco portes a res i ho acabo de viure. Qui em diria al setembre que a l'abril faria un programa per a tota Espanya a GOL? Com els jugadors de futbol que són d'un club i fitxen per un altre, avui em dec a aquesta casa, fer-la gran i intentar fer programa cada dia. Els 5 mesos a TV3 m'han fet aprendre molt de TV. Ara, en un format més petit estic regaladíssim, encantat. Això és una joguina.

A qui voldries assemblar-te de la TV?
De jove em fixava en Xavier Sardà, Andreu Buenafuente, Miquel Calçada o Toni Clapés. Aquest humor molt fresc, engrescador i d'aquí. Però avui hi ha molta gent que fa bé TV. És un gust fer tele amb Ares Teixidó que aporta molt. No tinc cap referent televisiu. Formats sí.

De què depèn que Los infiltrados creixi?
Poden ajudar-lo a fidelitzar emetent-lo cada dia i a un millor horari. Ara és còmode, va bé dins els números de la cadena. No cal anar a les 12 de la nit quan s'acostumen a fer alguns programes esportius. És un programa blanc, per a tota la família. Fins i tot en posen talls al Zona Zàpping de TV3. Convida els que els agrada el futbol i els que no.

VADOR LLADÓ GOL LOS INFILTRADOS - ROBERTO LÁZARO_04

Roberto Lázaro

Creus que cancel·len Tarda oberta perquè la vostra influent tertúlia política no quedés en mans de presentadors externs i d'una productora aliena als Serveis Informatius de TV3?
No m'ho havia plantejat mai així. Vaig deixar la part més política del programa perquè no era el meu perfil. Ho vam decidir també per protegir-me i deixar-hi la Ruth Jiménez amb un perfil més periodístic i posar-me a mi amb un perfil més d'entreteniment a la part final. No és que no m'hi sentís còmode. Estar debatent segons què i després enrient-me de tothom... quedava estrany.

Vau encertar el cocktail quan us van tancar el bar. Com va ser el final?
Quan em van ensenyar el vídeo final amb tot l'equip em vaig adonar que allò s'acabava i vaig anar al camerino a plorar com una magdalena. Allò era Tarda oberta, una redacció en què en els moments més convulsos de la història del país ningú no va cridar. Érem molt còmplices i en veure el vídeo em va caure el món a terra. I en apagar-se les càmeres em vaig abraçar amb qui em trobava. L'equip de TV3 i de Mediapro va tenir una sinèrgia brutal.

Per tu, que Tarda oberta fos cancel·lat va ser...
Una putada. I voldria afegir també que una oportunitat.

VADOR LLADÓ GOL LOS INFILTRADOS - ROBERTO LÁZARO_02

Roberto Lázaro

El test En Blau permet mullar-se de tot amb una sola paraula. Què et suggereixen els següents noms: