Un cop s'ha materialitzat la cancel·lació del magazine 'Tarda oberta' les autèntiques raons del tancament anticipat les van explicar dos directors de TV3: l'actual i un dels seus predecessors. Aquell dia es va viure una situació insòlita a TV3: el director acceptava parlar de la cancel·lació de Tarda oberta al mateix plató de Tarda oberta i alguns convidats se li rebel·laven. Aquesta és la crònica d'una mort anunciada: Vicent Sanchis està donant totes les explicacions de la destralada que l'IVA està causant en les coproduccions. Va fer-ho a Catalunya Ràdio i a Els matins però ara ho ha explicat al primer programa suprimit, el de Mediapro de les tardes de TV3. I la tensió ha traspassat la pantalla. El president de PROA, la federació de productores audiovisuals, li ha etzibat a Sanchis: "Vostè s'ha precipitat, podria haver esperat a cancel·lar Tarda oberta. Ha atacat els continguts i calia reduir altres despeses". Josep Cuní ho ha insinuat al matí de Mònica Terribas i Raimon Masllorens ho ha rematat: Vicent Sanchis no toca l'estructura de la tele sinó les productores externes: "Com pot carregar-se Tarda oberta que ahir va fer un 15% d'audiència enlloc de suprimir el canal Esport3 que ahir va fer un 0,5%?". Un obús a la línia de flotació de TV3. La tensió ha fet que Sanchis li respongués: "Si vostè està aquí defensant el seu programa hauríem de seguir aquesta conversa en privat. Està molt afectat pel seu programa". L'ambient es podia tallar amb un ganivet.

sanchis tarda oberta  tv3

TV3

Ruth Jiménez li preguntava angoixada a Sanchis: "No podia haver esperat a prendre la decisió de suprimir Tarda oberta?". El programa desapareix el 2 de febrer i l'ansietat està instal·lada a la redacció. La situació era tensa i Sanchis ha llençat un cable: "Si el futur govern injecta diners a TV3 es pot revertir i el programa podria tornar". Però el seu predecessor en el càrrec Miquel Puig ha llençat aigua al vi: "Si els partits que estan cridats a formar govern no han enviat missatges d'aturar les mesures que està prenent la CCMA és perquè no hi ha voluntat política de revertir-ho". I aclaria "No es redueix l'estructura de TV3 perquè és caríssim fer fora personal fixe i ara no hi ha diners". La claredat que dona haver estat a la cadira de Sanchis.

sanchis puig  tv3

TV3

Cada membre de la tertúlia volia una resposta que Sanchis no els podia donar. Pol Izquierdo li recordava que no es fan més edicions de Veterinaris, que ell presentava, i Sanchis li suggeria que ho parlés amb el cap de Nous Formats, que diumenge estrena De bon humor amb Llum Barrera. I Vador Lladó es lamentava que costa d'entendre que es cancel·li un programa com el seu. Sanchis li precisava: "No li costa d'entendre, li costa d'acceptar". Ha insinuat que Tarda oberta cau per car i perquè no està en una ubicació estratègica de la graella. Dit altrament, és més important el que s'emet just abans i després del TN vespre, la joia de la corona que cal protegir. I millor tombar un programa car que molts de barats.

rut vador tv3

TV3

Sanchis ha deixat clar que les productores no s'han de resignar i ha ofert solucions: programes amb espònsor o un impost específic per pagar la TV. I aclareix que no només perillen les associades sinó les pel·lícules, els drets esportius i fins i tot La Festa dels Súpers. Quan s'ha vist qüestionat ha aclarit que ell havia aconseguit mantenir i rellançar el liderat de TV3 en audiència i ha acaba sentenciant "No ens fem les víctimes". Un mal tràngol per tots. I Sanchis ha semblat a estones com l'assassí que torna al lloc del crim.