El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE, s'ha pronunciat amb una sentència de la qual se'n parla i se'n parlarà. L'alt tribunal europeu admet que Bèlgica negui l'euroordre del jutge Pablo Llarena si creu que vulnera drets fonamentals de Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín o Carles Puigdemont, cosa que és vista com una victòria pels exiliats independentistes. En canvi, no se podía saber, els diaris espanyols ho veuen com una victòria del jutge instructor Llarena, però només cal repassar les galetes a mà oberta de Pilar Rahola per saber què ha passat realment: "Victòria pírrica de Pablo Llarena". Pírrica, que equival a una derrota. "La premsa espanyola no sap llegir, o tots són rucs o es deixen enredar. Llegida la sentència del TJUE, és un nou èxit de l'exili català. És la base de la sentència del proper mes de març sobre la immunitat dels tres eurodiputats. Això d'avui empeny que vagi bé al març. La sentència d'avui li diu al Llarena que pot fer més euroordres, però és una victòria pírrica de Llarena, que havia de guanyar al 100% o perd. Llarena havia dit que un membre de la UE no pot discutir una euroordre d'un altre país de la UE per un principi de confiança".

Pablo Llarena EP
Pablo Llarena EP

"El que diu el TJUE és que Llarena pot fer euroordres sempre i quan siguin proporcionades. Crea un precedent extraordinari pels exiliats catalans per crear la base per denegar les euroordres. Fins ara es creia que les euroordres no es podien denegar però jutges europeus joves comencen a dir que cal preservar els drets fonamentals", resumeix Rahola. El mateix Carles Puigdemont ha analitzat des de Brussel·les la resolució judicial. El president i el conseller Lluís Puig no dissimulaven la satisfacció davant la sentència del TJUE: "El TJUE blinda el que estem argumentant des de fa cinc anys, que estem defensant drets fonamentals i que lluitem contra un estat que ens vol perseguir per raons polítiques", ha subratllat Puigdemont en declaracions al Parlament Europeu. Puigdemont ha subratllat que la sentència avala la conveniència de no plantejar una defensa individual i personal des de l'exili sinó de fer-ho col·lectivament, "en tant que representants del que en terminologia d'aquesta sentencia s'anomena grup objectivament identificable, és a dir, els catalans que considerem que Catalunya és una nació". "Ara el TJUE incorpora aquest raonament a les consideracions amb què es pot rebutjar una euroordre i, per tant, ens obre un terreny per fer lluita política".

Carles Puigdemont i Gonzalo Boye TJUE euroordres ACN
Carles Puigdemont i Gonzalo Boye / ACN

Evidentment, tots els mitjans s'hi han fet ressò. També a Catalunya, on TV3, via el 324, ha analitzat la decisió judicial del TJUE. Però ho ha fet en uns termes que han indignat més d'un. En una piulada, una útlima hora, quan s'ha sabut la notícia, han escrit: "El TJUE dona la raó a Llarena i obre la porta a noves euroordres contra els exiliats". Immediatament, reaccions unànimes com les de l'exdelegat del Govern de la Generalitat davant la UE, europarlamentari i exvicepresident del Parlament basc, Gorka Knorr, que ha trobat que era una "Lamentable piulada que hauria de ser retirada". No ha estat l'únic en demanar-ho: