El TJUE ha fallat a favor dels interessos dels exiliats independentistes. L'alt tribunal europeu admet que Bèlgica negui l'euroordre del jutge Pablo Llarena si creu que vulnera drets fonamentals de Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín o Carles Puigdemont. Els diaris espanyols ho vendran com una victòria del jutge instructor Llarena però l'anàlisi de Pilar Rahola és més fina: "Victòria pírrica de Pablo Llarena". Pírrica, que equival a una derrota, que causa més mal que bé a Llarena. El vídeo del canal de Youtube de Pilar Rahola és d'urgència, d'última hora, de reacció immediata. Imprescindible. Vídeo:

Youtube

Pilar Rahola: "La premsa espanyola no sap llegir, o tots són rucs o es deixen enredar. Llegida la sentència del TJUE, és un nou èxit de l'exili català. És la base de la sentència del proper mes de març sobre la immunitat dels tres eurodiputats. Això d'avui empeny que vagi bé al març. La sentència d'avui li diu al Llarena que pot fer més euroordres, però és una victòria pírrica de Llarena, que havia de guanyar al 100% o perd. Llarena havia dit que un membre de la UE no pot discutir una euroordre d'un altre país de la UE per un principi de confiança. El que diu el TJUE és que Llarena pot fer euroordres sempre i quan siguin proporcionades. Crea un precedent extraordinari pels exiliats catalans per crear la base per denegar les euroordres. Fins ara es creia que les euroordres no es podien denegar però jutges europeus joves comencen a dir que cal preservar els drets fonamentals".

Pilar Rahola Youtube (1)
Pilar Rahola Youtube

L'escriptora i periodista avança en l'anàlisi del que diu el tribunal europeu contra les intencions de la justícia espanyola encarnada en Llarena: "S'ha acabat la tonteria: es poden denegar les euroordres si es vulneren drets fonamentals, si la persona afectada pertany a un grup identificable. Grups que poden ser objecte de persecució ideològica. Es refereix als catalans quan parla de Lluís Puig. Els informes de la ONU han de ser tinguts en compte i el Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU va ser demolidor contra Espanya. El senyor Llarena no té raó".

Pablo Llarena EP
Pablo Llarena / EP

El TJUE, l'ONU, tots contra la mala instrucció del procés que va fer Llarena: "El Tribunal Suprem no podia jutjar els independentistes catalans. La sentència del TJUE aclareix que un tribunal no pot ser primera i última instància alhora en el mateix cas. El TS no podia jutjar en primera instància els líders independentistes catalans. I ho va fer. Això vol dir que el TS no podria jutjar Carles Puigdemont perquè el TJUE així ho diu. L'exili ho ha tornat a fer. L'embat dels exiliats, comandats pel president Puigdemont i el seu equip de juristes, està fent una gran feina posant en evidència les arbitrarietats, les deficiències, els forats negres de la Justícia espanyola. La Justícia espanyola no és confiable. Felicitats, exili, ho heu tornat a fer".