Dimarts mogut, informativa, política i judicialment parlant, el que s'està vivint des de primera hora del dia. La sentència del TJUE sobre la negativa de la justícia belga a lliurar Lluís Puig al Tribunal Suprem, adverteix que un estat membre de la UE no pot negar-se, en principi, a executar una euroordre, però sí pot aplicar una disposició nacional que prevegi que es pot denegar l'ordre de detenció quan "donaria lloc a la vulneració d'un dret fonamental". El TJUE admet, tal i com van argumentar les defenses dels exiliats en referència al tracte que rep l'independentisme per part de la justícia espanyola, que per denegar l'euroordre un tribunal pugui valorar l'existència de deficiències del sistema judicial "que afectin la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones al qual pertany l'interessat". Aquest pronunciament serà clau per a la sentència que el mes d'abril haurà d'emetre el Tribunal de Luxemburg en relació a la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. La primera reacció de Puigdemont?: assegurar que la sentència del TJUE "deixa les extradicions en via morta i posa condicions a la presentació de noves euroordres". Puigdemont afirma que la sentència subratlla que la decisió de la justícia belga estava d'acord amb la normativa.

Lluís Puig Carles Puigdemont - ACN
Lluís Puig Carles Puigdemont - ACN

El TJUE ha donat resposta així a les qüestions prejudicials que va presentar el jutge instructor Pablo Llarena davant la negativa de la justícia belga el gener del 2021 a executar l'euroordre contra el Lluís Puig. Des de Madrid, alguns han embogit, com per exemple la gran majoria de mitjans de comunicació de les espanyes, que ja saliven. Pilar Rahola, però, ja s'ha encarregat de posar-los a lloc amb una sèrie de tuits demolidors:

Reaccions per totes bandes a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. També per part de Jair Domínguez. El còmic català de l'Està passant de TV3 o El Búnquer a Catalunya Ràdio acostuma a dir molt amb poc. I aquesta vegada no ha estat una excepció. Dotze paraules li han calgut per deixar-li clar a la justícia, en aquest cas l'organisme judicial europeu, què li provoca a ell el TJUE: "És molt fort com m'arriba a suar la polla el TJUE":