TV3 es fa gran. No només de mida gràcies al nou web 3Cat que vol competir amb les plataformes de TV per internet. Es fa gran d'edat. Després de TVE i ETB és el segon canal més veterà de l'Estat, enguany celebra 41 anys de vida. EN Blau ja va insistir que la festa pels 40 anys hauria d'haver estat un homenatge als clàssics de TV3, als veterans que per edat es jubilen aquest any. Aquells pioners que van entrar a fer tele amb vint-i-pocs i que ara ja tenen edat de jubilar-se. Alguns ho han fet per sota dels 65, però n'hi havia un que es resistia a jubilar-se tot i tenir 67 anys, és el grandiós Lluís Canut. Probablement la cara més famosa dels Esports, el Tomàs Molina del futbol i el bàsket. Dins la casa ho ha estat tot i ara, finalment, plega. Li van fer una festa sorpresa pels 67 anys plena de cares de TV3, de Jordi Robirosa a Imma Pedemonte o Maria Fernández Vidal.

Lluis Canut 67 anys, Ig
Lluis Canut 67 anys, Ig
Lluís Canut TV3
Lluís Canut TV3

Lluís Canut és un periodista carismàtic però discret, una certa paradoxa. No acostumava a ficar-se mai en embolics, un dels pocs va ser enfrontar-se a Gerard Piqué publicant el seu salari, i rebent una sonora cleca del central del Barça que li va etzibar al veterà periodista "Respecta't una mica a tu mateix". Canut feia el que han fet tota la vida els periodistes, donar la informació que li filtren des de dins del club persones interessades. Cada periodista decideix què i sobre qui ho filtra, i amb quins interessos. El salari de Canut és públic com tots els empleats de TV3. Ara treballava en un últim projecte sobre Cruyff  al Departament d'Esports i feia una secció al programa Onze del canal Esport 3 al costat de Xavi Valls. Ja no feia tertúlia. Té algun problema de salut. Era com la veu de la saviesa. Xavi Valls 62 anys i Canut 67. Ells són vaques sagrades de TV3:

Xavi Valls i Lluís Canut TV3
Xavi Valls i Lluís Canut TV3

Canut va presentar un últim programa, Vaques sagrades, que va acabar l'estiu de 2023. Abans ho havia fet tot: locutor dels partits del Barça en l'època més bona de TV3, quan tenia els Drets Esportius de la Lliga i la Champions. Era quan apareixia el ninot de Jordi Culé sobre impressionat, d'Òscar Nebreda, també jubilat. Va fer la que potser és l'entrevista més recordada de 41 anys de TV3, la de Josep Lluís Núñez plorant abans de Wembley'92. Va empescar-se el millor programa de bàsket de la cadena, Basquetmania, ha fet de tertulià a tots els programes. Quan a Esports va quedar relegat, el va acollir Mari Pau Huguet per una secció setmanal al mític TVist als migdies, on se les tenia amb la perica Raquel Mateos. També va fer tàndem amb Helena Garcia Melero al late night L'hora Q. I així, sense càrrecs, fent de periodista i locutor, ha entrat a les cases i als cors dels espectadors. TV3 li va confiar una tertúlia els dilluns, L'entorn, per competir amb la d'Alfons Arús a TVE-Catalunya (El Rondo). I després va convertir-la en una tertúlia cada nit, que es va titular amb una de les seves expressions mítiques: Efectivament. Cap altre periodista de TV3 pot dir el mateix: que el seu programa es diu com la frase que l'ha fet popular, amb aquella veu engolada, mig impostada com fan tots els d'Esports, obrint la boca: Afactivament. Tenia imitador al Crackòvia, Pep Plaza, però Lluís Canut és inimitable. Els seus hereus l'admiren, com Maria Fernández Vidal que al capdavant dels Esports al TN Vespre li dedica una foto a Instagram ben tendra brindant pel seu comiat amb la resta de companys d'Esports de TV3: "Un mestre que es jubila":

Lluis Canut es jubila Instagram Maria Fernández Vidal
Lluis Canut es jubila Instagram Maria Fernández Vidal

Canut plega perquè ha acabat la seva última feina: una docusèrie dedicada als 50 anys del fitxatge de Johan Cruyff pel Barça, que se celebra ara, el 2024. Seran tres capítols que emetrà TV3. I ja està, tota una vida. Canut es jubila però no es retira. Efectivament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!