40 anys i una nit va ser un èxit apoteòsic. 30,1% de share. Una audiència de fa 40 anys. Cap altre programa d'Entreteniment farà aquesta xifra en tot 2024. La cadena líder de Catalunya va demostrar per què ho és: combina el record de quatre dècades sent la TV més ben feta, propera i autoreferencial de totes les que emeten al país i incorpora noves cares, programes i formats que s'afegeixin a l'imaginari del teleespectador tipus de TV3. Aquest divendres tots estaven convocats a la gran festa de la nostàlgia, cadascun dels 530 mil catalans que van veure la Gala conduïda per Albert Om volia sentir-se més jove evocant programes antics, cares que feia temps que no sortien en antena i un xou ben fet. Felicitats a tot l'equip. 

$0 anys i un dia TV3
40 anys i un dia, TV3

El programa partia d'una incapacitat confessada: era imposible satisfer cada espectador. Tots els catalans tenen alguna sèrie, presentador, programa o moment que esperaven veure a la Gala. I Albert Om ja va confessar que això no passaria, que en 2 hores i mitja era impossible incloure-ho tot. Una mena de disculpes anticipades que s'han revelat com a molt necessàries. La gala va ser estranyament curta, 2 hores i mitja. L'anterior Gala pels 25 anys que va presentar el mateix Om va durar gairebé el doble l'any 2008, va ser en directe i no va patir tants descuits importants. Hi ha hagut moltes veus anònimes que lamenten les mancances, tot i que ja se sap que a twitter només es pronuncien els crítics. Molts dels espectadors van quedar satisfets amb el show. No s'explica que faltessin certs programes. Dues veus icòniques s'han lamentat: Josep Maria Mainat de La Trinca (i Gestmusic) i Carles Sans de Tricicle:

Mainat EP
Josep Maria Mainat, foto: EP
carles sans 3
Carles Sans, Instagram

Els dos programes icònics de TV3, No passa res i Tres estrelles, de l'època daurada, any 1987, no van tenir el protagonisme que mereixien, sobretot perquè els dos trios, Trinca i Tricicle, són més que còmics, actors o presentadors de TV3: són mites absoluts del país. Se'ls va trobar a faltar. Com també a moltes altres cares. Si el programa va voler incloure, amb bon criteri, dos ex de TV3 que ara treballen a Madrid com Josep Cuní (RNE) i Susanna Griso (Antena 3) fent-los entrar en vídeo o a Carles Francino (Cadena SER) a plató, també haurien d'haver entrat en vídeo o plató cares mítiques de TV3 com Jordi González, Alfons Arús, Miquel Calçada o Joaquim Maria Puyal. Fa massa anys que TV3 no aconsegueix convèncer Puyal per una petita entrevista ni amb motiu dels 40 anys de la cadena. Manel Fuentes el va entrevistar pel programa especial dels 20 anys de TV3. Era un bon moment per tornar-hi. Però no va ser possible.

El Terrat TV3
El Terrat molt present als 40 anys, TV3

La Gala especial la va idear TV3 i no una productora externa però hi va haver sobre representació d'una sola productora: Andreu Buenafuente, Jordi Évole, Santi Millán, Jose Corbacho, Joel Joan, Jordi Sánchez, Toni Soler, Rosa Andreu, Albert Om...  per fer homenatge a programes d'El Terrat com La cosa nostra, Malalts de tele, Plats bruts, A pèl... El guionista de la gala era un clàssic d'El Terrat, Pep Bras, i el presentador, Om, ho és també de l'últim programa d'El Terrat a TV3, Una altra història. La productora és de les més representatives de TV3 però s'hi van trobar a faltar moltes altres. Va grinyolar que al plató hi hagués Salvador Alsius però es donés més protagonisme a Laura Escanes.  Van destacar més programes dels últims anys (El foraster, Eufòria o La travessa) que dels primers 20 anys de la cadena, els que se suposa que s'havia d'homenatjar. Enguany s'han jubilat moltes de les cares històriques de TV3. Era el seu moment. El programa no podia abastar-ho tot i va optar pel més recent. S'hi va trobar a faltar algú de sèries externes com Tom Selleck o Rowan Atkinson... Massa car portar-los? Caldrà esperar a la Gala dels 50 anys, si hi són a temps l'any 2033. Molts dels que ara haurien d'haver sortit apareixeran a la necrològica.

Mainat, que té un enfrontament amb la cadena, va haver de recordar que La Trinca ja hi era el primer dia, cantant  Visca les cadenes, no ens n'estem de res, visca les antenes de la TV3. Doncs això: visca les antenes de la TV3.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!