Toni Soler viu més tranquil apartat de la tele diària. Els que han fet un programa diari de tele saben què significa, és un no parar. I amb l'angoixa del share de cada dia, el minut a minut, a diferència de la ràdio que té l'EGM un cop cada quatre mesos (la setmana que ve sabrem com va la cursa Basté-Ustrell). Soler es va apartar voluntàriament d'un programa que era, i és, líder d'audiència i estratègicament molt important: Està passant. És el programa d'acces, el que precedeix el prime time, el que deixa l'audiència en alt per la joia de la Corona, el TN Vespre. Un invent de Vicent Sanchis i de Soler que el seu deixeble Sigfrid Gras no pot tocar. Tenien por que canviant de presentador l'audiència se'n ressentiria i no gens. Segueix funcionant la fórmula. Soler només hi fa de productor al capdavant de Minoria absoluta.

Toni Soler TV3
Toni Soler TV3

Això no vol dir que aquest periodista i escriptor deixi l'actualitat. Ha recuperat el sa costum de comentar-la a twitter i fer bandera d'una ideologia transversal i universal de defensa de la llengua catalana. L'honora. Aquest dimarts ha reaccionat davant d'un nou atac a l'idioma, ara per part d'un cònsol que es queixa que els seus conciutadans que venen a viure a Catalunya o a les Balears  hagin d'aprendre català per treballar. Ho ha dit al Diari de Mallorca: "Que el catalán puntúe, desperdicia el talento de muchos ecuatorianos". Soler s'adreça a Julio César, cònsol de l'Equador a les Balears per deixar-li clara la diferència entre els pobles americans que van perdre el seu idioma quan els castellans els van colonitzar i els pobles que no estan disposats que això passi:

Tuit de Toni Soler
Tuit de Toni Soler
Cònsul d'Equador a les Balears, Diari de Mallorca
Cònsul d'Equador a les Balears, Diari de Mallorca

Toni Soler: "Escolti senyor, que vostès es deixessin colonitzar no vol dir que nosaltres fem el mateix". Impecable. No és qüestió d'ètnia, de nacionalitat ni de classe social. És qüestió de voluntat. Si algú va a treballar a països o territoris amb dues llengües oficials i es neguen a aprendre una de les dues, el problema no és de talent desaprofitat sinó de manca de talent. I tenint en compte que segons tots els estudis només un 3% dels habitants de Catalunya no entenen el català, cal ser molt anticatalà per negar-se a atendre un client, un pacient o qui sigui pel fet que s'expressi en català. Contra la catalanofòbia, ni un pas enrere. Soler, molt bé.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!