Toni Soler és una de les ments més lúcides i atrevides del panorama mediàtic de Catalunya. Diu el que pensa, quan ho pensa i com ho pensa, agradi o no. No es casa amb ningú i exposa les seves idees amb assiduïtat a les xarxes socials. La darrera reflexió ha provocat, precisament, un encès debat a Twitter.

Toni Soler - Sergi Alcàzar

Sergi Alcázar

Per què? Pel que ha dit sobre diferents artistes i sobre el català. Defensor acèrrim de la llengua catalana i editor de la magnífica revista El món d'ahir, Soler ha defensat la figura d'un cantant que els darrers temps ha rebut crítiques per part d'alguns sectors: Joan Manuel SerratEl noi del Poble Sec ha manifestat en més d'una ocasió, sobre el procés, que "no posaria llaços grocs a hospitals, places i escoles, i si em critiquen, m'aguanto".

serrat concert2

Més rotund va ser encara quan no fa gaire, en mig d'un concert, algú del públic li va cridar a l'intèrpret de 'Mediterráneo': "Canta en català!", i ell va aturar el recital i amb tota la ironia del món li va etzibar: "Això és un espectacle que es diu 'Mediterráneo da capo' en el qual repasso les cançons d'un disc escrit l'any 1971, escrites en castellà. Entenc que vostè no ho entengui... no entendre això amb els temps que corren... Deixi'm fer l'espectacle així. Sé perfectament que estic a Barcelona. Ho sé segurament abans que vostè. I des d'abans de vostè estic treballant per aquesta ciutat i per fer coses. És la primera vegada que aquest espectacle per tot el món es troba amb això. Li dic perquè es pugui sentir orgullós".

Serrat va estar a punt d'anar al Festival d'Eurovisió l'any 1968 amb el tema La, la, la". Ell va ser l'escollit a nivell intern, però finalment hi va anar -i guanyar- Massiel. Per què? Perquè Serrat va voler cantar la cançó en català i el franquisme s'hi va negar. Ell no va tornar a aparèixer a TVE fins l'any 1974. Serrat no s'ha manifestat mai a favor de l'independentisme. Però tenia -té- les idees molt clares respecte la seva llengua. Eurovisió ha tornat a estar en boca de tots aquests dies després de la gala d'Operación triunfo en què el terrassenc Miki va ser triat per representar Espanya a Tel Aviv el proper mes de maig.

Miki ha dit recentment que només es tracta d'un festival de música, que no hi ha cap lectura més sobre política o identitat. Però igualment a Miki se l'ha acusat des de l'unionisme més sulfurat que en el passat se'l veiés amb una estelada. L'autor de la cançó que defensarà, La venda, també ha rebut. Adrià Salas, líder de La Pegatina, ha participat en algun acte de l'ANC. L'espanyolisme ja ha començat a carregar contra tot plegat.

Miki representarà Espanya després que l'any passat, Alfred també rebés pel mateix motiu. I ara, Toni Soler ha posat en una mateixa equació tot plegat: Serrat, Miki, els triunfitos i Eurovisió. Amb una declaració contundent que ha provocat un allau de reaccions a la xarxa, especialment ofesa per la defensa que ha fet de Serrat, a qui molts no perdonen la deriva que, segons diuen, ha tingut respecte Catalunya:

La lletra de La venda que sonarà a Eurovisió en castellà, diu: "La venda ya cayó y sólo quedó la alegría"... Alegria, precisament, no és el que abunda a Twitter.