La catalanofòbia té moltes formes de manifestar-se, i una d'elles és traduint el nom de pila d'un català per ofendre'l. El cas més cèlebre de la història va ser en aquell programa de TVE Tengo una pregunta para usted quan una persona del públic es va adreçar a l'aleshores president d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira amb un "José Luís" del tot impertinent.

La resposta de Carod encara es recorda: "Yo me llamo Josep Lluís aquí y en la China popular".

carod rovira TVE

Carod-Rovira, TVE

Tants anys després i seguim on som. Li acaba de passar el mateix a un líder d'opinió, el locutor de RAC1 Toni Clapés. El periodista es permet precisar el que va succeir en l'origen de l'emissora més escoltada de Catalunya, i en català.

El comte de Godó va voler fer una ràdio i podria haver tirat fer-la en castellà com la SER, líder a Espanya però va triar fer-la en català contra la totpoderosa Catalunya Ràdio

Després va anar fitxant els locutors que Catalunya Ràdio anava perdent pel camí, especialment en l'era de Monterrat Minobis: Jordi Basté o el mateix Clapés. El resultat entre les dues emissores és a la vista de tothom en influència i audiència.

toni clapes TV3

Toni Clapés, TV3

Clapés ha rebut crítiques per dir que Godó no és indepe però a la seva ràdio deixa fer. E ntre tots els tuits que ha contestat destaca un perquè baixa a un fang lamentable: si Clapés treballa per Javier Godó, un Grande de España, ha de fer-se dir Antonio:

"Muy bien dicho Antonio". El tuitaire indepe, que diu que viu en una "Catalunya lliure", fa servir el canvi de nom de Clapés per ofendre'l com a unionista, espanyolista o poc català. Clapés etziba una resposta que convé apuntar per fer-la servir en aquests casos:

"Antonio, Antoine, Anthony, Ton, Toni, Tony... Un nom que es pot dir en molts idiomes". I un afegit al tuitaire Tsunami: "El teu nom a twitter és sinònim de catàstrofe en diferents idiomes". No ha rebut resposta. Acostuma a passar en tuitaires anònims.

Toni Clapés TV3

Toni Clapés, TV3

El talent de respondre els haters sense caure en la ira, l'insult o l'odi. Hi ha una arma millor: la condescendència. En el fangar de twitter qui hi xipolleja acostuma a quedar tacat així que l'única opció alternativa a no contestar és fer-ho així, estil Clapés.

----

Toni Clapés ja va advertir que aquesta temporada la comença en plena forma. A punt de fer 54 anys ha superat un limfoma i ja no està per orgues. Pensa el que diu i diu el que pensa. O ho escriu. El seu compte de twitter és ja tan imprescindible com el seu programa Versió RAC1.

És líder de la ràdio i porta tants anys sent imbatible i admirat que es permet tuits com un  sobre el seu cap, el propietari de RAC1 Javier Godó, comte de Godó. Molt inhabitual llegir d'un treballador del Grup Godó unes paraules sobre el biaix polític del propietari i el mèrit que fes l'aposta d'una ràdio en català líder.

Tot ve per un tuit sobre les xiulades entre independentistes que es van escoltar durant la Diada. Un tuit molt acurat que repetia una idea molt escoltada: la divisió a l'independentisme és anti estratègica:

Aquest tuit el podria signar qualsevol independentista de pedra picada. Però el fet que l'escrigui un líder d'opinió del Grup Godó fa que el qüestionin.