El testimoni estel·lar de la setmana en el judici al procés ha estat la secretària judicial "invisible" que va sortir de la Conselleria d'Economia pels patis interiors de l'Eixample. El Tribunal Suprem decidirà la credibilitat d'una senyora que sosté que "sentia por" i escoltava veus, com la de Carme Forcadell que no va parlar aquell dia a la concentració. No se li va veure la cara perquè la llei li permet demanar que no es difongui pel senyal institucional de TV. No és el primer testimoni que ho demana. Dilluns va fer el mateix Xavier Muro, lletrat del Parlament. El secretari general de la cambra catalana va afirmar: "Quiero seguir tomándome un café en el bar al que llevo yendo toda la vida sin que me reconozcan". TVE, que difon les imatges, enfocava Marchena i sis magistrats més.

judici proces tribunal suprem marchena efe

EFE

La premsa ultra denuncia que TV3 ha fet una "cabronada", literalment, a aquest testimoni mostrant la seva cara per TV. Tot sembla un accident degut a l'excés de zel de la cadena. TV3 ha convertit el canal 3/24 en la cadena del judici. Estan fent una bona feina pedagògica sobreimpressionant rètols que indiquen qui és qui: quin acusat està acusat de què, quin advocat representa quin pres polític o qui és cada testimoni. Una feina que es va preparar fa setmanes, quan se sabia la llarga llista de compareixents. Els serveis de documentació de TV3 van buscar fotos de cadascun dels testimonis per sobreimpressionar-les mentre declaren. Aquest n'és un exemple:

judici proces 324

3/24

Algú a realització del 3/24 no es va assabentar que el testimoni de dilluns, el sr. Muro, no volia sortir i van cometre la pífia de mostrar les imatges del tribunal sense el testimoni, només amb la seva veu, però a la franja dreta de la pantalla sortia la seva cara en una foto d'arxiu:

testimoni xavier muro 324

3/24

El senyor Muro no coneix l'efecte Streisand. L'actriu va denunciar un fotògraf ecologista que manté una lluita contra l'erosió de la costa de Califòrnia. Barbara Streisand li exigia 50 milions de dòlars per haver fet fotos aèries de casa de l'estrella. Això va motivar un efecte crida i tothom va entrar a internet buscant imatges de la mansió d'Streisand. Semblant al que passa amb l'altre testimoni invisible. La secretària judicial Del Toro ha vist com les xarxes difonen la seva cara i la Fiscalia investiga ara els tuitaires que ho han difós per possible delicte d'odi.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat