Shakira és la protagonista de l'any, tant en la indústria musical com en la crònica social. Aquests últims dies ningú no parla de cap altra cosa. Si es pensaven que la colombiana s'anava a quedar callada amb 'Et felicito' i 'Monotonía', s'equivocaven. Per a sorpresa de tots, i pràcticament de la nit al dia, la colombiana anunciava una nova col·laboració amb Bizarrap. La sessió 53, la més sonada de totes. Es va estrenar la matinada de dijous passat 12 de gener i va ser tot un èxit en tan sols unes hores. El seu primer dia va superar les 40 milions de reproduccions convertint-se d'aquesta forma en la cançó més escoltada i descarregada de la història.

Com ella bé diu en una de les seves frases més recordades de la cançó, "les dones no ploren, les dones facturen", un cop feminista que s'ha vingut en contra. Recordem que Shakira té un deute amb Hisenda i està a espera de judici per defraudar 14,5 milions d'euros. Amb aquestes tres cançons on llança indirectes molt directes, especialment en aquesta última al pare dels seus fills, Gerard Piqué, la de Barranquilla havia pagat tranquil·lament la multa de gairebé 24 milions d'euros.

Shakira amb bizarrap
Shakira amb bizarrap

Shakira es fa multimilionària amb la seva última cançó

Segons els experts, Spotify paga entre 0,038 i 0,05 dòlars per reproducció i YouTube al voltant de 0,007 dòlars. Amb 70 milions de visualitzacions, així que aproximadament hauria generat més de dos milions d'euros a Spotify i 490.000 euros a YouTube. "És molt difícil necessitar una xifra d'ingressos o aïllar una xifra perquè el nombre de reproduccions és només una variable", explica Xavi Esquerigüela a La Razón, fundador d'Ads'n Roll, una firma que gestiona la publicitat en YouTube i altres canals.

Bizarrap amb Shakira
Bizarrap amb Shakira

Tampoc no es pot valorar una xifra exacta dels beneficis per anunciants, però segons Xavi pagarien 0,01 cèntim per visualització, sempre que l'anunci estigui en pantalla més de 25 segons. Si genera un clic es cobra per sobre de l'euro. Si el vídeo de Shakira supera les 100 milions de visualitzacions, a la plataforma hauria invertit entre 1 i 2 milions d'euros. "Alguns anunciants -adverteix- poden pagar fins i tot milions en funció del volum en aquell moment. D'altres potser no mostraran cap interès perquè no és el seu públic. L'estratègia està molt ben planificada i, encara que hi hagi una baixada, veurem altres pics amb algun youtuber que torni a això o noves cançons".

Luis Francisco García, director de projectes de la Fundació SGAE, només augura un gran futur a aquesta cançó, especialment quan no deixi de sonar a ràdios i televisions de tot el món. Shakira ha escrit la cançó amb el trio més mediàtic de tots els temps. "Musicalment està molt ben armat i té darrere una campanya magníficament orquestrada servint-se de l'estrebada d'aquests dos personatges tan mediàtics".

"La cançó neix d'una relació que no conclou amistosa i la part ofesa vol cobrar-se. És en el centre de la conversa mediàtica i d'allà el benefici que pot tenir des del punt de vista de les marques. El factor que més influeix és quin discurs genera la cançó i si la marca vol identificar-se amb aquests valors que promou", explica Luis a La Razón.