Des que MasterChef va irrompre a la televisió fa ja més d'una dècada, la cuina va deixar de ser un territori reservat a uns pocs per convertir-se en un fenomen de masses. Els xefs van passar a ocupar portades, les estrelles Michelin es van colar en les converses quotidianes i el comensal mitjà va començar a parlar de tècniques, textures i emplaçats amb una soltura impensable anys enrere. Ferran Adrià va obrir el camí i, després d'ell, van arribar noms com David Muñoz, Jordi Cruz o els Roca. Altres, tanmateix, van prendre un rumb molt diferent. Un dels casos més cridaners és el de Sergi Arola.

Arola va ser un dels grans exponents de la cuina d'avantguarda a Espanya. Va brillar als fogons, va sumar dues estrelles Michelin i va formar tota una generació de cuiners quan encara no existia la febre mediàtica actual. Però l'èxit creatiu no sempre va de bracet de l'equilibri financer. El seu restaurant al madrileny barri de Chamberí es va convertir en un pou sense fons. Malgrat el prestigi, els comptes no quadraven i els deutes van començar a créixer fins a tornar-se inassumibles.
La situació va acabar explotant. Embargaments, tancament del negoci i una xifra que va arribar a assolir els set milions d'euros van marcar el punt més baix de la seva carrera. Podia haver-se quedat a Espanya intentant recompondre la seva imatge i les seves finances, però va prendre una decisió radical: fer les maletes i començar de zero lluny del focus mediàtic i de la pressió fiscal. Xile va aparèixer aleshores com una taula de salvació.
Sergi Arola es fa d'or a Mèxic i soluciona els seus problemes econòmics
El canvi de país no només va suposar un nou impuls professional, també personal. Allà va conèixer Francisca Laree, una infermera xilena amb qui acabaria casant-se. Mentrestant, el seu nom tornava a sonar gràcies a la televisió. Programes com MasterChef Chile, El discípulo del chef o Parrilleros el van col·locar de nou en primera línia, aquesta vegada com un cuiner europeu que aportava tècnica i experiència a l'escena gastronòmica llatinoamericana.
En paral·lel, Arola va anar posant ordre en els seus comptes. El 2021 encara figurava a la llista de grans deutors d'Hisenda amb prop d'un milió d'euros pendents, una xifra molt allunyada, això sí, d'aquells set milions inicials. Pas a pas, va aconseguir anar saldant el seu deute i allunyant-se del fantasma que durant anys havia condicionat el seu nom a Espanya
Avui el seu reconeixement és més gran a l'altra banda de l'Atlàntic. A Xile va obrir Lola by Arola, un restaurant de tapes que va portar croquetes, pop a la gallega i pa amb tomàquet a un públic entusiasta. A Mèxic, a més, exerceix com a assessor culinari a Orfebre Cocina Artesana, dins de l'exclusiu JW Marriott Monterrey Valle. Potser ja no ocupa titulars al seu país natal, però Sergi Arola ha trobat lluny de casa una segona oportunitat per continuar fent el que millor sap: cuinar.
