Rosalia és un fenomen mundial, i la seva música se sent i es gaudeix a tot arreu. Una altra cosa, però, és que la coneguin físicament. Mig món (i tota Barcelona) barallant-se per una entrada per veure-la, i a d'altres països la fan invisible. Sembla inversemblant, però té una explicació: masclisme disfressat de tradicions i conviccions religioses. Està passant a Iran, on la plataforma de música online Melovaz.netcensura les imatges femenines. Les fa desaparèixer, literalment. Com li ha passat a la catalana, i anteriorment a figures com Beyoncé, Taylor Swift, etcètera. Allà només existeixen homes. La resta, photoshop i punt.

Censura Rosalia Iran Melovaz.net

Censura Rosalia Iran Melovaz.net

Aquest costum medieval denigrant és la forma que té un bon sector d'aquest país de tractar les dones. No només les anul·len, també furten la seva obra artística. I per què no dir-ho, destrossen la feina dels dissenyadors de les caràtules dels discos afectats per aquesta patètica pràctica. Les opcions són diverses: Esborrar-la completament, retallar la silueta perquè sembli que porta un burka o similar o fins i tot, fent veritables nyaps gràfics. Tot plegat, un desgavell que ha estat utilitzat pels fans de l'extrema dreta per atacar el feminisme, l'esquerra i en general, qualsevol punt de vista mínimament assenyat, fent servir arguments de la collita de Bertín Osborne. Obliden, però, que és precisament aquest país el que va finançar el seu braç polític, VOX, avui ja present al Congrés i al Senat.

Rosalia burka silueta melovaz

Censura Rosalía Aute Cuture melovaz

Censura Rosalía J Balvin El Guincho melovaz

Rosalia censura melovaz.net

Rosalia vel @rosalia vt

Rosalia vel @rosalia.vt

'Amics' censors iranians: Ni tota la vostra maquinària ultramasclista i tronada aconseguirà impedir que les dones del món triomfin, tinguin visibilitat i rebin el reconeixement i l'èxit que s'han treballat amb tant d'esforç. El de Rosalia o el de qualsevol altra dona. Molt "malamente". Us mereixeu un bon 'tas tas' (i no trá trá) en el cul.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat