L'escàndol no ha tardat a esclatar. Rocío Carrasco, hereva universal autoproclamada de la memòria de Rocío Jurado, ha executat un moviment tan inesperat com polèmic: ha buidat el museu de la seva mare a Chipiona, deixant darrere de si una col·lecció que, segons alguns veïns, ha quedat reduïda a uns quants objectes. Tot, per traslladar el contingut a un nou "xou itinerant" a Cullera, València. La situació ha generat una autèntica tempesta a Chipiona, on l'Ajuntament encara manté un contracte actiu amb Carrasco i el seu marit, Fidel Albiac, per la gestió del museu. Un contracte que, amb pròrroga inclosa, els ha reportat ja més de 180.000 euros de diners públics, a canvi de mantenir un museu... que ara no té res a mostrar.

Cullera sota sospita: el "museu errant" arrenca a ple estiu

El que a Chipiona és ara una sala buida, a Cullera promet ser un espectacle de llums, vestuaris i —segons molts veïns— engany i vergonya. A partir del 16 de juliol, data de la Verge del Carmen, s'obriran les portes d'aquesta exposició errant en la qual els vestits originals de Rocío Jurado seran l'estrella. Tot això a un mòdic preu de 12 euros l'entrada, el que molts consideren "una tarifa simbòlica per veure la memòria d'una artista convertida en mercaderia de mercat ambulant".

El problema, tanmateix, no és només moral. Es tracta també de legalitat i ètica pública. Com és possible que Chipiona continuï pagant un cànon anual per la conservació del llegat de Jurado mentre els seus vestits viatgen en tràiler rumb a altres pobles? S'ha convertit Rocío Carrasco en una venedora de records? I Cullera, en la primera escala d'un espectacle itinerant que sembla més un recordatori de tragèdia que un esdeveniment cultural?

La "maledicció Carrasco": denúncies, demandes i diners que mai no apareixen

Segons va revelar Maica Vasco al seu canal de YouTube, els habitants de Chipiona estan farts. Empresaris, hotelers i veïns no entenen com s'ha arribat a aquesta situació, ja que abans rebien visitants de tot Espanya atrets per Rocío Jurado, però ara l'afluència ha caigut dràsticament, fins al punt que un hoteler va assenyalar que fins i tot la cafeteria del museu va patir pèrdues en caducar la seva mercaderia a causa de l'escassetat de clients.

I no és la primera vegada que la filla de l'artista protagonitza un capítol tèrbol. Recordem el famós cas dels terrossos de sucre amb la imatge de Jurat que, en ser distribuïts per una associació local, van provocar l'enviament immediat d'un burofax amenaçador per part de Carrasco, exigint la seva retirada. El temor de les demandes per utilitzar el nom de la cantant ha paralitzat qualsevol intent d'homenatge des d'aleshores.

En una maniobra que vorejaria el surrealisme si no fos real, Rocío Carrasco i Fidel Albiac han apostat per un model de museu errant: vestits en camions, llums, espectacles musicals amb Anabel Dueñas com a telonera. L'objectiu? Portar el llegat de Rocío Jurado de poble en poble... al millor postor. Però la pregunta més incòmoda segueix sense resposta: per què ho fan? Perquè segons confessions properes, la parella no té un euro. Després de documentals, musicals fallits i contractes públics opacs, els diners s'esfumen i ningú no sap exactament on va. L'únic cert és que la memòria de Rocío Jurado ha quedat en dubte i el seu museu, reduït pràcticament al no-res.