L'alegria no els ha durat ni cinc minuts. Espanya s'ha convertit en campiona del món de bàsquet després d'una victòria inapel·lable per 95-75 davant de l'Argentina. Felicitat, abraçades, expressions de joia... Fins i tot, alguna llagrimeta sentint l'himne. Els comentaristes de Cuatro estaven en èxtasi. I la maquinària de Mediaset s'ha posat en marxa per esprémer televisivament la fita, al més pur estil dels programes de la casa. Entrevistes amb sorpresa. Com posar en contacte via telefònica l'MVP del torneig, el català Ricky Rubio, amb el seu pare. No és casual, i no només per les grans actuacions del jugador NBA. Potser buscaven la llàgrima, l'emoció, furgar una mica en la tristor d'una família que fa tres anys va perdre la mare, la Tona, a qui ja havia dedicat el triomf. No calia, l'emoció era prou intensa com per haver-s'hi repensat dues vegades i respectar la intimitat d'uns jugadors que, feia només uns minuts, ho donaven tot a la pista. 

Ricky Rubio campió mundial basquet EFE

Ricky Rubio, campió del món de bàsquet EFE

Ni Ricky ni el seu pare, l'Esteve, no semblaven gaire còmodes amb la connexió. Potser s'haguessin estimat més fer-ho de forma privada. Però com que tampoc hi havia gaire escapatòria, van enfrontar-se al tràngol de la millor manera possible. I això comporta expressar-se com ho fan a casa seva. Segurament ja ho entenen: En català. En la seva llengua. La resta, la poden imaginar: La catalanofòbia, una vegada més, traient el cap a xarxes. Atacs infectes, plens d'ignorància, d'autèntic supremacisme espanyolista.

Ara bé, afortunadament per a aquells que encara creuen en la diversitat de l'estat espanyol i l'esperança que algun dia desapareguin els complexos dels superpatriotes de la Meseta, també hi ha hagut qui ha trobat el moment com un motiu encara més important que la victòria esportiva per penjar-li la medalla a Rubio. 

Rubio Gasol Claver EFE

Rubio, Gasol, Claver, campions del Mundial de bàsquet EFE

Aquest és el vídeo en qüestió:

Per si no se n'han adonat, Espanya ha guanyat el Mundial gràcies a l'aportació de cinc catalans a l'equip. No hay más preguntas, señoría.