La ràdio té tres dies l'any per saber si va bé. L'EGM és una enquesta que pregunta "Vostè quin programa de ràdio escolta? El mètode està esbiaixat perquè no és objectiu com les audiències de TV, on hi ha un medidor a l'aparell de TV. Les audiències de ràdio es basen en la memòria: Què recorda vostè escoltar. Pots mentir, inventar-t'ho o recordar exactament l'emissora que poses cada dia a cada hora del dia. I si fas zàpping (o diàling) no ho compta. Dit això, la ràdio viu bé i només rep les notes al novembre, a l'abril i al juliol. I mai pateix grans moviments. Des de fa anys i panys a Espanya guanya la SER i a Catalunya RAC1, que gairebé té un milió d'oients al dia.

cuni terribas baste   @joancastellet

@joancastellet

D'entre els duels catalans el més aferrissat segueix sent Basté-Terribas, que desperten respectivament 721 mil i 574 mil catalans. Però el gran canvi d'aquest EGM a Catalunya és als caps de setmana: el duel Bundó-Ustrell. Tots dos són de Sabadell i van coincidir fent el pregó de la seva ciutat. Ara Ustrell cedeix per centenars de milers d'oients el lideratge a Via lliure. Malgrat venir de triomfar a TV3, Ricard Ustrell és a molta distància d'una cara (no una veu) desconeguda com Xavier Bundó, que fa rècord els dissabtes amb 526 mil oients mentre El suplement de Catalunya Ràdio fa 344 mil i els diumenges cau a 257 mil. Ara, Ustrell tornarà a fer entrevistes a TV3 que li donaran visibilitat. Bundó seguirà sense sortir a cap TV. 

ustrell tot es mou2

TV3

Pel que fa als morning show musicals, RAC105 segueix de pega. El canvi de Vador Lladó i el recanvi no estan fent bones dades. Ernest Codina atura la sagnia del seu predecessor Gerard Romero al Fricandó matiner però només millora dos mil oients. Queda molt lluny del líder a la ràdio dels Cuní, del Grup Flaix. I a les emissores espanyoles, dos televisius com Cárdenas a Europa FM i Fuentes a Cadena Dial milloren el fluix EGM anterior: Manel Fuentes puja però segueix tercer i Javier Cárdenas puja però segueix quart, per darrera de Los 40 i Cadena 100.

francino felip  GTRES

GTRES

La paradoxa de les dues emissores líders és que mentre RAC1 millora en totes les franges, la SER empitjora. Segueix primera però trontolla. La marxa de Gemma Nierga coincideix amb el decliu de Hoy por hoy, i també perden oients Francino i Barceló, mentre Júlia Otero a Onda Cero es manté. Catalans fent ràdio en castellà. Acostumen a ser veus moderades amb el procés i així els disparen de les dues bandes: els unionistes els veuen tous i els independentistes els veuen lluny.