A diferència de les TV, on les audiències se saben l'endemà, la ràdio viu tranquil·la excepte 3 dies l'any. L'enquesta de l'EGM dona només les notes tres cops per curs i avui és un dels dies fatídics. L'onada de l'últim trimestre de 2017 s'esperava amb angoixa a les cadenes musicals. Han estat tres mesos de voràgine política independentista i semblava cantat que algunes emissores musicals patirien. Els anomenats morning-show o programes despertador competeixen amb les grans ofertes informatives de ràdio convencional. Són tipus d'oients diferents però tots es reparteixen el prime time radiofònic, que és al matí. A Espanya hi ha dos gran noms televisius conduint-los, i tos dos són catalans. L'últim d'arribar ha estat Manel Fuentes. Substituïa Javier Cantizano al capdavant d'Atrévete d'una de les cadenes de PRISA, Cadena Dial, i ha empitjorat les dades del seu predecessor en 171 mil oients. 

tcms  Antena3

Antena 3

L'altre català és Javier Cárdenas. Males notícies l'endemà de renovar per TVE. El seu peculiar morning (s'emet al matí però gravat) segueix caient a la ràdio de Planeta, Europa FM. Té més anys però es produeix una paradoxa semblant a la de Fuentes: com més surt per la TV menys oients fa. Cárdenas ha perdut 68 mil dels seus seguidors i queda quart en el rànking a Espanya, per darrera de Los 40, Cadena 100 i el mateix Fuentes. Trunca la seva ratxa ascendent coincidint amb les polèmiques en què es veu immers a TVE. Casualitat?

A Catalunya els programes despertador tenen el seu propi moviment sísmic. La ràdio musical del Grup Godó, RAC105, perdia al setembre Vador Lladó que complia el seu somni de fer TV i els seus substituts han caigut a plom. L'equip liderat per Gerard Romero debuta amb 94 mil oients, Fricandó matiner perd un terç de l'audiència, 38 mil oients,  ja que l'anterior equip va deixar el programa amb 132 mil. 

rac105

twitter RAC105

El nou locutor del Grup Godó va sostenir que "L’objectiu serà rejovenir el programa". Queda més lluny del líder dels mornings en català del Grup Flaix dels germans Cuní. En realitat són notes provisionals. Al juny valoració final, però ara mateix és mala època per a la ràdio musical.