La tensió es palpa als passadissos d'RTVE. L'emissió del polèmic programa La familia de la tele ha desencadenat una tempesta interna sense precedents. El que semblava una arriscada aposta per recuperar l'univers Sálvame ha acabat convertint-se en un malson per als directius de la cadena pública. Treballadors i extreballadors clamen contra la presència de Belén Esteban i el seu seguici, acusant el format de vulgaritzar els continguts de la televisió estatal.

Lluny de calmar-se, l'escàndol s'agreuja. Més de 130 exempleats van firmar un manifest denunciant el següent: "Aquest tipus d'apostes només contribueixen a banalitzar l'antena i a deteriorar la imatge de la radiotelevisió pública, en no complir els mínims exigibles a un mitjà estatal. Entenent que calgui fer apostes variades per atendre a públics i gustos molt diferents, considerem que l'entreteniment també ha de tenir un límit de rigor i respecte que, segons el nostre parer, no està complint LFDLT". Ara, aquesta recollida de firmes impulsada pels actuals treballadors de RTVE amenaça de convertir-se en una moció de censura contra l'espai. A través d'una campanya en Change.org dirigida al president de RTVE, José Pablo López, els signants exigeixen la retirada immediata del programa.

L'embafament creix: RTVE s'aixeca contra els rostres del cor

El comunicat no deixa espai per a interpretacions suaus. La principal crítica apunta que el programa, presentat per Belén Esteban, María Patiño, Inés Hernand i Aitor Albizua, no ofereix continguts conformes al prestigi que s'espera d'una televisió finançada pels ciutadans. Així mateix, les alarmes es disparen amb cada punt d'audiència perdut. El sindicat USO ha tornat a donar l'avís d'alarma després dels resultats catastròfics de dilluns passat, on La família de la tele amb prou feines va assolir un 5,7 % de share.

En un comunicat lapidari, el sindicat va assenyalar: "El desgast d'audiència reflecteix una desconnexió amb el públic i genera cada vegada més dubtes sobre la continuïtat de l'espai. Fins i tot quant n'ha de caure per cancel·lar el programa? Quin nivell mínim d'audiència tenen en contracte? O no té aquest tipus de clàusula en contracte? Quan es cancel·li, qui assumirà i serà el cap de turc?".

La caiguda lliure de les audiències deixa sense arguments els defensors del format

Mentre el programa continua sense aconseguir connectar amb el públic, creixen els rumors que la direcció de RTVE ja estaria buscant una alternativa per cobrir el buit vespertí. L'intent de competir amb les cadenes privades mitjançant un producte de cor reciclat no només ha fracassat en nombres, sinó que ha incendiat una plantilla que se sent avergonyida. Així que, el que semblava una oportunitat per rejovenir les tardes ha acabat com una vergonya institucional. A més, la crítica també apunta a la falta de transparència a la presa de decisions, amb especial preocupació per la utilització de recursos públics en produccions que poc o gens aporten a l'interès general.

Belén Esteban, l'autodenominada "princesa del poble", podria estar a punt de perdre el seu tron. La recollida de firmes no només exigeix la cancel·lació del programa, sinó que busca frenar la normalització de l'espectacle mediàtic en espais finançats amb diners públics. Al seu costat, noms com María Patiño, Inés Hernand i Aitor Albizua també podrien veure's arrossegats per la desfeta.