Les xarxes socials han recuperat una polèmica fotografia de Rafa Nadal, supercampió tennístic i somni humit de l'espanyolisme. La del balear lluint una samarreta del sindicat policial (ultra) Jusapol. Una organització que assegura lluitar per l'equiparació salarial de les forces de seguretat espanyoles, però que ha estat el vehicle camuflat de conductes d'apologia de la violència, atacs de caire polític i, en general, d'un tuf ranci a extrema dreta que espanta. Bé, segur que a ells no els hi agrada aquesta descripció, ja que es defineixen com apolítics. N'hi ha prou, però, amb revisar l'hemeroteca per saber de quin peu calcen. Potser tenen raó, ja que Jusapol ha rebut l'escalf, el caliu i la comprensió d'altres partits polítics. Però en fi, que allà tot s'escora cap a un extrem, i ho saben. El seu nom els precedeix, i per això sobta veure el recolzament de figures d'una societat democràtica.

Rafa Nadal Jusapol @Jusapol

Rafa Nadal Jusapol @Jusapol

Feliciano López Jusapol @jusapol

Feliciano López Jusapol @jusapol

David Ferrer Jusapol @jusapol

David Ferrer Jusapol @jusapol

L'esportista manacorí, "un señor y caballero" segons els seguidors del sindicat, va fotografiar-se amb la (maleïda) samarreta, com la resta d'integrants de l'equip espanyol de la Copa Davis (l'antiga). Allà tenim, per exemple, un somrient Feliciano López o l'alacantí David Ferrer. Era novembre de 2018, un any abans de l'estrena del nou model de competició, impulsat per Gerard Piqué. VOX encara no havia aconseguit ocupar l'espai de Cs, i els postulats ultres no estaven tan de moda a Espanya. Jusapol s'observava com una qüestió laboral i anècdota folklòrica, a banda d'una veu ben tronada per atacar l'independentisme. Un any després, els ultres tenen 52 diputats, Espanya ha guanyat el campionat tennístic... i els ultres han recuperat la instantània per 'marcar paquet'. I és clar, hi ha hagut qui s'ha sorprès negativament. Ara bé, gosar qüestionar la imatge, la reivindicació i el col·lectiu (per no parlar del tòtem Nadal) pot sortir 'car', com denuncia el presentador de 'En Jake', el programa de debat polític de la tele pública basca, Xabier Lapitz.

Xabier Lapitz represió En Jake EITB

Xabier Lapitz En Jake EITB

Barrejar política i esport, una de les set plagues de les que s'acusa l'independentisme, és un deure moral, patriòtic i digne d'ovació quan els que la practiquen són d'una altra corda. Ovació i atacs, és clar. El 'a por ellos' és de campionat.