El que va veure Quim Monzó aquest divendres a la tarda el va irritar com fa temps que no se li recorda. Imaginem l'escriptor assegut al sofà de casa seva, amb TV3 sintonitzada, i aixecant-se irat pel que estava veient al Tot es mou. Pel que estaven fent amb un bon amic i un dels referents de la cultura catalana. Anunciava el programa, en una de les pauses publicitàries: "Avui, al 'Tot es mou', Pau Riba vindrà a bufar les espelmes dels 50 anys del 'Dioptria'".

pau riba tot es mou

TV3

Aquest 2019 es compleixen 50 anys damunt els escenaris, que es diu aviat, d'un músic cabdal en la història de Catalunya del darrer mig segle, Pau Riba. Fa 50 anys veia la llum el seu primer àlbum, quan tenia només 19 anys, Dioptria, el tret de sortida d'una carrera envejable i respectada per tots els que han arribat després d'ell, i un treball que ja és tot un clàssic pel que va significar i perquè amb el pas dels anys ha estat considerat un disc inimitable. Referent absolut de la Nova Cançó i del dir el que li ve de gust, aquella Dioptria es va publicar com a resposta a un franquisme que oprimia la cultura i tot el que tingués a veure amb el català. Un geni de la cançó. I de la paraula.

pau riba guitarra

Però aquest divendres, les diòptries les han tingut al programa Tot es mou, que no han sabut estar a l'alçada d'un convidat com ell. Riba ha estat entrevistat en la part final del programa, la que condueix el periodista Lluís Marquina i que té voluntat de seguir l'esperit de programes que repassaven les carreres i el pas per TV3 de diferents personalitats històriques. Però sovint les entrevistes són un lleuger soufflé, on el més important no és tant l'entrevista en ella mateixa, escoltar les respostes del convidat, com sí fer proves a plató, de vegades, més que fallides. Una mena del que fan a El Hormiguero, on el que prima és veure els experiments o els mags més que escoltar el convidat, però sense tants mitjans.

pau riba tot es mou2

TV3

Després de vuit minuts d'entrevista, i després de repassar, com és habitual, la primera vegada que va aparèixer a TV3, el programa va tenir la feliç idea de relacionar un cantant com Pau Riba amb un altre fet musical, el festival d'Eurovisió que se celebra aquest dissabte a Tel Aviv. Vaja, com barrejar churras con merinas. Riba, sublim, respon fent de Riba: "La urovisió és la visió que tenen els toros que només veuen vermell". Però no es va poder salvar del que li tenien preparat: anar comentat actuacions friquis del festival, grups que tenen tant a veure amb Riba com un ou a una castanya.

pau riba tot es mou3

TV3

"Esteu parlant que això és música... La música hi és de fons. Això són xous teatrals. No és un festival de música". Però a Tot es mou insistien i li feien penjar unes banderetes en un podi de cartró pedra de treball manual de P5. Vuit minuts d'entrevista i vuit minuts mirant vídeos d'Eurovisió... "Torna quan vulguis", li diu Marquina en acomiadar-lo. Ell respon educadament amb un lacònic "Vale, vale", que no sonava gens convincent mentre el presentador li deia: "Ara ballarem bachata amb la Mari Pau Huguet"... 'Menys mal que no em fan ballar a mi', devia pensar Riba.

pau riba tot es mou4

TV3

Veure el convidat així va sulfurar Quim Monzó. Desaprofitar tants minuts amb Riba veient números d'Eurovisió va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència de l'escriptor, que escrivia un tuit demolidor després de veure-ho:

Un comentari que molts espectadors compartien: