La família Tous ha estat a l'ull de l'huracà els últims mesos des que va pretendre fer fora de la Fundació que duia el seu nom Pilar Rahola i Helena Rakòsnik pel fet de ser independentistes. En Blau va explicar en exclusiva el desenllaç de la polèmica: el patronat va acabar expulsant els Tous i la Fundació passa a anomenar-se Fundació Convent Santa Clara al capdavant de la qual segueix Sor Lucía Caram. Quan semblava que les aigües baixaven tranquil·les, el CDR de Cadaqués ha fet una acció de protesta contra aquella frustrada purga independentista dissenyada per la família de joiers manresans. Davant les mansions dels Tous al cap de Creus han penjat reproduccions de cartró de l'osset Tous, marca de la casa, amb un llaç groc a la solapa.

os touscadaques 5

os tous cadaques 3

 @CdrCadaques

La família tenia una casa típica al poble de Cadaqués però van acabar fent-se construir una mansió per als pares, Rosa Oriol i Salvador Tous, a la zona prop dels penya-segats del cap de Creus. Al costat van fer tres cases unifamiliars més per les filles: Alba, Rosa, Marta i Laura. El conjunt de residències són envoltades de jardí i a la tanca de fusta que delimita la propietat dels Tous és on el CDR ha penjat una filera llarga d'ossets Tous que demanen la llibertat pels presos polítics. Fonts properes a En Blau n'han comptat 34.

os tous cadaques 2

os tous cadaques 4

 @CdrCadaques

Cadaqués s'ha despertat amb aquesta obra d'art efímer que el Comitè de Defensa de la República empordanès ha promocionat amb el hastag #OssetAmbLlacet i amb aquest text: "A Cadaqués som tan generoses que hem fet una ofrena a ses nostres veïnes! Hem dissenyat la nova joia @tousjewelry per aquesta tardor!!". Una de les primeres veïnes de Cadaqués que els ha felicitat ha estat una íntima dels Tous que va veure com traïen la seva amistat: Pilar Rahola.