Els Tous, expulsats de la Fundació Tous. Aquest és el final de la història d'una purga independentista fracassada. Segons ha pogut saber En Blau, la família de joiers manresans no ha marxat de la Fundació Rosa Oriol, denominació oficial de la coneguda com a Fundació Tous, sinó que el patronat, irritat per la deriva unionista imposada per la família, ha decidit que renova els càrrecs i per tant, portes enfora, no segueixen a la Fundació ni els Tous ni Pilar Rahola i Helena Rakòsnik, que mai van acceptar renunciar a col·laborar amb una causa benèfica pels deliris unionistes. Així acaben mesos de tensions provocades a l'entorn de la família  que fa les joies de l'osset. Mesos en què Rosa Tous, la filla de la matriarca Rosa Oriol, ha seguit molt propera a la Casa Reial i a la Casa d'Alba .

tous casa d'alba GTRES

GTRES

A partir d'ara la Fundació passa a denominar-se Fundació Convent Santa Clara, on resideix l'autèntica alma mater del projecte solidari que ajuda els més necessitats de la comarca. Sor Lucía Caram mai va veure amb bons ulls que es volgués fer fora Rahola i Rakòsnik pel mer fet de ser independentistes. Els Tous van beneficiar-se de la bona imatge de la Fundació coincidint amb l'afer del gendre de la família que va disparar mortalment un intrús a la residència dels Tous i va acabar condemnat per homicidi imprudent. Malgrat la Fundació duu el nom de la família, segons fonts properes a l'entitat, del pressupost anual d'un milió d'euros, els joiers fan una aportació que rondava els 30 mil. Asseguren que seguiran contribuint a la nova Fundació malgrat sortir del patronat i perdre el nom de Rosa Oriol.

tous sor lucia  ACN

ACN

Els patrons són conscients que el nou nom s'adequa millor a les finalitats benèfiques de l'entitat, menys associat a una marca de luxe. Els empresaris manresans hi seguiran fent aportacions i Sor Lucía lluitant per obtenir donacions de grans entitats com La Caixa o el F.C.Barcelona. Les relacions del patronat de la Fundació amb Rosa Tous han estat tenses i ara s'ha volgut oferir una imatge de foc nou tot i que es dona per fet que les dues dones víctimes de la pretesa purga independentista, Rahola i Rakòsnik, tornaran a formar part de l'entitat benèfica quan les aigües baixin més calmades.

rakosnik rahola  ACN

ACN

Punt i final a una història tèrbola amb implicacions de la mateixa Casa Reial. Els Tous són propers a Letícia a través de la família Ortiz Rocasolano i la mateixa reina es va penjar unes arracades Tous quan va esclatar el conflicte. Algunes fonts sostenen que va ser Letícia qui va demanar als Tous el gest d'expulsar indepes després del referèndum de l'1-O. Nou mesos després qui ja no forma part de la Fundació és la família Tous.