Colpidor començament del mes de febrer el que s'ha viscut des de primera hora del matí. Els presos polítics han estat traslladats des de les presos catalanes fins a Madrid per iniciar, quan a la justícia espanyola li surti d'allà, el judici per l'1-O. No només porten mesos i mesos mancats de llibertat en presó preventiva. Ara se'ls torna a portar a presons madrilenyes sense que encara no hi hagi data d'inici del judici. La justícia de la Justícia.

sortida presos politics lledoners sergi alcazar (8)

Sergi Alcázar

Centenars de persones s'han mobilitzat a Lledoners o Brians per donar suport a les 9 persones que aquest 1 de febrer viatjaran a Madrid per esperar el seu destí. Però el suport i l'escalf cap als empresonats va començar dijous a la nit, no a les portes de les presons: va ser al programa Polònia de TV3. Fa uns mesos, el satíric programa polític de Televisió de Catalunya ja va tocar molt la fibra als espectadors. Va ser el dijous 21 de juny, darrer programa de la temporada passada. Per primera vegada apareixien els consellers empresonats i els Jordis després del seu captiveri.

polonia presos

TV3

Rerefons trist. Dur. Feien somriure, però l'objectiu del gag era l'emoció. "Si ens criden per fer gags serà perquè volen riure de les coses que fem", deia el personatge de Carme Forcadell. "Doncs, tant de bo puguin fer-ho aviat", li contesta l'Oriol Junqueras del programa. Un sentit record que va emocionar tothom, amb Carles Puigdemont al capdavant:

Ara ho han tornat a fer. Després dels crèdits del Polònia d'aquest dijous, el programa va sorprendre amb una última escena. S'hi veu un ràdio cassette on hi sona una cançó amb un clar missatge, el Get back ("Tornar") dels Beatles. Veiem que és la sala de maquillatge i caracterització. El Jordi Cuixart de ficció llegeix un guió mentre una perruquera li retalla la barba. Al costat, 9 bustos amb les perruques i complements tant d'ell, com dels seus companys Jordi Sánchez, Dolors Bassa, Raül Romeva, Carme Forcadell, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Oriol Junqueras.

perruques presos polonia

TV3

Una maquilladora li col·loca la perruca del líder d'ERC, Oriol Junqueras, a l'actor que l'interpreta, un Ivan Labanda a qui li passen uns fulls. Els mira, els llegeix i somriu: "Amb tot això del judici espero que aquest sigui l'únic guió que ja està escrit". No es pot dir més, no es pot emocionar més que amb quinze senzilles paraules. 

La xarxa, commoguda amb l'escena, començant pels mateixos afectats:

Esperem que les peticions dels 2 Junqueras es facin realitat.