Fa molts anys que Pilar Rahola i Xavier Sardà comparteixen les tertúlies dels dilluns a RAC1. Els començaments de setmana són de tot, menys tranquils a El món a RAC1 amb Jordi Basté, en part, gràcies a la presència dels dos col·laboradors, situats als antípodes l'un de l'altre pel que fa a qüestions ideològiques. Basté hauria de saber-ho -i ho sap-. Però conèixer els teus tertulians no implica que de vegades, et superin i et facin desesperar. I això ha passat avui. El presentador maldava per poder dir-hi la seva i conduir la conversa per on ell volia, però avui tenia dues veus desbocades que no atenien a raons. I no és la primera vegada.

sarda i rahola rac1 2

RAC1

Tema de debat? Junqueras, Puigdemont i el govern català. Per Sardà, tots dos escenifiquen un distanciament màxim, "són incompatibles". Rahola sortia en defensa al·legant que la presó d'Estremera no li entrega a Junqueras cartes escrites per l'ex president de la Generalitat. En sentir-ho, Sardà ha fet una pedorreta: "Va, home, va! Si volgués, Puigdemont em podria donar les cartes a mi i jo li entregaria a Junqueras". "Ja ha arribat el salvador de Junqueras!!!! La hermanita de la caridad!! Només ho dius per carregar-te Puigdemont!!!!", cridava la Pilar.

sarda rac1

RAC1

El seu oponent ha respost amb una frase que ha dolgut, i molt, l'escriptora: "Això que has dit ara forma part del teu esquema mental que no contribueix a la convivència d'aquest país". Rahola encaixava el cop en un primer moment, "i el PSOE sí que hi contribueix, oi? Una autocrítica al PSOE no te l'he sentida", però tot seguit ha deixat entreveure l'enuig i la tristor pel que ha considerat un "atac personal": "agraeixo al Sardà l'atac personal directe cap a mi. Què vols? Desestabilitzar-me? Tu estàs a favor de la calma?? De què m'estàs parlant??". Sardà ha apujat els decibels de l'estudi: "Qui és el bloc del 155? Qui l'ha portat? A causa de què tenim el 155, Pilar Rahola?? Ja està bé!!".

baste rac1

RAC1

Qui ha dit "ja està bé" amb d'altres paraules, ha estat Basté, que  ha intervingut, amb un evident malestar, amb un to rotund: "marxaré jo, us ho dic seriosament. Voleu que us digui la veritat? Em sorprèn que amb els anys que porteu, 500 anys fent ràdio, i no sabeu que no cal cridar per fer ràdio. Després us anireu a esmorzar junts, però ara no em deixeu parlar". Però la Pilar continuava indignada: "Si home, què coi que anirem a esmorzar? M'ha fet un atac personal i s'ha ficat amb la meva feina". Com tallar de socarrel la tensió? Donant pas a la publicitat d''El Corte Inglés', amb la 'Noemí' al capdavant, una veu gravada que informa de les ofertes del centre comercial. Començava saludant el presentador i l'audiència: "Hola, bon dia, com esteu?"... La resposta de Basté no podia ser més contundent i irònica: "De puta mare, estic". Pots escoltar el moment aquí:

La Noemí d''El Corte Inglés' s'ha quedat blanca. I això que estava gravada.