La segona sessió d'investidura de qui serà el nou president de la Generalitat, Quim Torra, ha generat una de les tertúlies més tenses dels darrers mesos a Can Basté. Crits, increpacions i un nivell de declaracions que a mida que parlaven uns i altres anava pujant de to. Potser la distància hi ajudava. Pilar Rahola és al Parlament assistint en directe al debat d'investidura. Xavier Sardà a l'estudi de RAC1. No veure's potser feia que volguessin imposar les seves idees abans que l'altre i es trepitjaven en molts moments... Però potser millor. Si avui haguessin estat l'un davant de l'altre, algun croissant hagués volat per damunt la taula.

rahola polonia4

TV3

La Pilar estava més furibunda que en la ficció del 'Polònia', el passat dijous. El matí ja es preveia mogudet. Abans de l'actuació estelar de Rahola i Sardà, ja han anat escalfant l'ambient Antonio Baños i Màrius Carol. El detonant? Quan Baños s'ha queixat que 'aquí hi ha un estat dirigit pel xaval aquest que està una mica p'allà, que és el rei". Carol ha saltat, indicant-li al seu partenaire que les paraules eren innecessàriament ofensives. "Ofensives contra la Corona? I tant, només faltaria!", ha respost satisfet Baños. Això ha indignat encara més Carol: "si comencem a parlem de tronats ens farem un embolic, perquè podem posar molts noms damunt la taula. El respecte és bàsic. Què vol dir 'aquest xaval'?? Sigues seriós, no estàs al bar, collons, surt del bar, surt del bar, home!".

antronio banos acn

ACN

Però la tensió Baños-Carol només havia fet que començar. "És seriós tenir un rei posat per un dictador feixista?", es pregunta el primer. "És seriós proclamar repúbliques que no són reals? És seriós fotre-li una patada a l'Estatut i fer saltar el país pels aires? Això és seriós? Felicitats", respon el segon.

Segon torn. Rahola i Sardà agafen el relleu. Sorprenentment, Joan López Alegre en queda relativament al marge de la polèmica. Si abans la discussió venia per dir-li 'xaval boig' a Felip, ara ha arribat recordant unes paraules de Torra de dissabte. Però anem a pams. Rahola és al Parlament. Amb un vestit color verd esperança, com ella mateix ha dit: "avui és un dia d'alegria perquè tindrem president, agradi o no agradi. Nosaltres som assenyalats permanentment". "Aquí també s'assenyala en sentit contrari, eh?", li indica Xavier Sardà. Però la Pilar rebatia ràpid: "és clar que hi pot haver un cretí de torn, però tu has vist alguna web independentista que digui els disbarats que es llegeixen en webs espanyolistes? Avui pots llegir tranquil·lament en una web: 'la CUP decide abstenerse y da luz verde a la investidura del psicópata Quim Torra, la putita catalana de Puigdemont'... Cada dia hem d'empassar-nos merdes com aquestes".

Carles Puigdemont i Quim Torra / ACN 

ACN

Petita intervenció de López Alegre: "Torra porta anys escrivint coses xenòfobes". El to de la Pilar anava en augment: "va, home, va! Xenòfob, nazi, terrorista, utilitzeu aquestes paraules d'una manera brutal, banalitzeu conceptes molt greus i jugueu amb els conceptes"... I llavors, s'ha produït la guspira que ho ha fet saltar tot pels aires. Xavier Sardà li ha recordat a Rahola les paraules que va dir Torra dissabte, considerant que a Catalunya hi ha una "crisi humanitària".

sarda

Telecinco

A En Blau ens vam fer ressò fa uns dies d'una entrevista de Gabriel Rufian a Sardà, reconeixent-li que Junqueras havia recomanat que calia escoltar més les opinions del periodista sobre la qüestió catalana. Probablement Rahola no segueixi aquestes recomanacions. Perquè en sentir a Sardà, el Parlament ha tremolat amb l'ira de l'escriptora: "Sardà de nassos, ha anat a Estremera i es creu que és el portaveu dels presos! Sí que hi ha crisi humanitària a Catalunya. Tenir gent a la presó també és una crisi humanitària"

quim torra segon debat investidura 3   sergi alcàzar

Sergi Alcázar

I aquí ha estat Sardà qui ha apujat el to: "Això és una crisi humanitària??? No teniu vergonya en dir això!!". "Jo diré el que em doni la gana!!!", responia Rahola. "És una vergonya i una indecència dir això!", respon el tertulià. "La indecència la faràs tu utilitzant paraules tan greus. Prou ja, Sardà, va, home, va!". "Acabaré quan jo vulgui, o quan vulgui el Basté"... Pots escoltar l'àudio aquí:

Davant l'elevat to que estaven tenint tots dos, finalment Rahola ha callat, reconeixent que no estava deixant treballar els companys dels altres mitjans de comunicació amb tants crits al Parlament. Sort que Torra encara no havia començat el seu discurs.