El cas de Xavier Novell, bisbe emèrit de Solsona, ha esclatat esvalotant l'opinió pública. Una història que començava amb la seva renúncia al càrrec eclesiàstic per raons sentimentals, enamorat d'una dona, l'escriptora i psicòloga Sílvia Caballol, i abandonant els hàbits i el celibat per viure en parella. La sorpresa, terrible i desagradable, ha estat l'aparició de testimonis que situaven Novell darrera de suposades teràpies per "guarir" els homosexuals i reconduir-los a l'heterosexualitat, amb pràctiques que incloïen exorcismes. L'escàndol és majúscul i ha colpit Pilar Rahola, que precisament va participar anit en el capítol del 'Todo es verdad' (Cuatro) de Risto Mejide dedicat íntegrament a explicar el cas.

Rahola, amb la seva mestria habitual, fa aquest preàmbul: "Semblava "el pájaro espino" de la cúria catalana, l'home de Déu que quedava seduït per l'amor, i que per amor deixava els hàbits. Molts vam desenvolupar un corrent de simpatia envers el Bisbe Novell. Qui pot estar en contra que la gent s'enamori?". No li manca raó. Ara bé, tot canvia quan s'ha sabut la totalitat de la història, i que convertia aquest amor en "una cortina de fum i un mur que tapava realitats punyents i denunciables". 

xavier novell obispo solsona acn

Xavier Novell, exbisbe de Solsona / ACN

Rahola sentencia l'exbisbe en conèixer les seves pràctiques homòfobes per treure els gais de la seva condició sexual i portar-los "cap al camí "natural", el "bon camí" de l'heterosexualitat". La Pilar atén a la denúncia de Sor Lucia Caram i els testimonis que asseguren que Novell feia procediments per "fer fora" el dimoni de l'homosexualitat, i els qualifica de delictes d'odi. "No sabem si el bisbe s'ha enamorat d'aquesta noia o si ell mateix era un gai reprimit que s'havia sotmès a les pràctiques per reforçar la seva heterosexualitat, com repetir "sóc un home, sóc un home", com si ser un home estigués lligat a la condició sexual". Ho expressa amb contundència: "Darrera d'aquesta història d'amor el que hi havia era un homòfob, i el que hi ha és una pràctica integrista, la utilització de les creences religioses i del concepte de Déu per anar en contra de la orientació sexual d'una persona"

L'escriptora adreça un seguit de preguntes a l'Església Catòlica i als seus estaments, i que farien bé de respondre el més aviat possible i d'actuar sense miraments: "Quantes persones de l'Església coneixien aquestes pràctiques? És impossible que ho fes sòl, però ningú el va amonestar. Per tant, ho van permetre. Són normals aquestes pràctiques? I en quant al Papa Francesc, el Papa 'progre': convertirà l'homofòbia en una impunitat? Acabarà la discriminació que batega en molts sermons?". La periodista ho té clar: l'Església ha de posar en marxa contra aquesta mena d'actituds, perquè "no estem a l'Edat Mitjana. Hem de militar en el respecte i la tolerància, no en la maldat". La recepta és senzilla: "Protocols, denúncies quan es produeixin i expulsió directa! O faran com amb els pederastes i ho taparan? El cas Novell no ha estat un cas d'amor, ans el contrari: és la punta de l'iceberg d'un cas gravíssim d'odi". Paraula de Rahola.