No arriben bones notícies des de Luxemburg. L'exili català ha perdut la immunitat parlamentària, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha denegat els recursos de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín. La decisió suposa trobar aigua enmig del desert per a la Justícia espanyola, obsessionada amb el trofeu de l'expresident des de fa anys. El jutge Llarena, però, no hauria de cantar victòria.

Es tracta d'una decisió a la qual es pot presentar recurs, òbviament, i la decisió final no dependrà d'aquells que aquest matí han dictat la seva “sentència”, no. El cas canviarà de mans i anirà on realment es prenen les decisions jurídiques definitives, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Un escenari que, com recorda Pilar Rahola en un nou vídeo del seu canal 'Paraula de Rahola', ha estat molt més favorable als interessos dels independentistes catalans. Hi ha partit.

Carles Puigdemont / Parlament Europeu
Carles Puigdemont / Parlament Europeu

"No és bona notícia, però aquí no acaba res": Pilar Rahola analitza la decisió del Tribunal General de la Unió Europea

L'anàlisi de l'escriptora no tapa la realitat, ni de bon tros. "Sens dubte és una pèssima notícia, és una notícia dolenta. Ho és, no cal dir per a l'exili català, ho és per a l'independentisme i ho és per als drets fonamentals de qualsevol ciutadà de Catalunya". Ara bé, no s'ha sorprès gens ni mica. Era el més previsible, perquè al TGUE "l'exili català no ha guanyat mai. Sempre hem guanyat al TJUE". La diferència és que una "és la primera instància", i l'altra "és el tribunal de Cassació, és la que fa jurisprudència. El primer és normativista i no entra mai en el fons. El Tribunal de Justícia entra en el fons i hem tingut sentències molt i molt favorables: la darrera d'enorme importància, quan deia obertament que es podien renunciar a donar les euroordres quan un grup objectivament identificable pot veure vulnerats els seus drets. Estem parlant, per tant, que els eurodiputats representen un grup de persones molt important, que a més a més tenen uns drets fonamentals que estan sent posats en qüestió". En conseqüència, la tercera gran pregunta té resposta: "Aquí acaba tot? Aquí no acaba res i tot continua".

Ponsatí Comín Sant Jordi Aleix Clairó
Clara Ponsatí i Toni Comín / Foto: Aleix Clairó

Què passarà a partir d'ara? Rahola, esperançada

La Pilar preveu el que passarà a partir d'ara. "La primera, molt probablement Llarena reactivarà les euroordres perquè a més a més Llarena avui està pletòric, amb el pòster del Puigdemont dient "ya lo tengo". És evident que amb tota probabilitat, si no les té ja preparades i ja ho ha fet, les farà immediatament. Però també immediatament els advocats del president Puigdemont demanaran al Tribunal de Justícia de la Unió Europea les mesures cautelars per mantenir la immunitat i que no siguin detinguts. Tercera cosa: per molt que enviï una euroordre, com que ara planteja delictes diferents perquè amb el canvi del Codi Penal els delictes han mutat, i ja no demana agafar Puigdemont per sedició sinó per malversació agreujada i delictes públics, el que sostenen els advocats és que s'ha de demanar l'euroordre per un delicte concret". Un nou suplicatori i  un nou recorregut. I veurem què passa. Que no diguin blat.

Rahola ho té clar: "La partida és llarguíssima i hem de recordar que allà on es fa jurisprudència, que és el TJUE, on ens veurem finalment definitivament la batalla final, les coses han acostumat a anar molt millor. De manera que tots tranquils". No serà "una gran notícia, però en tot cas, avui estem on ja estàvem: amb un Llarena perseguint l'exili català, amb uns drets fonamentals que estan sent qüestionats, amb un Tribunal General que mai ens dóna la raó". Però "hi ha un recorregut cap al Tribunal de Justícia, que és on pot haver-hi millors notícies. Per tant, persistir, resistir i lluitar. Tot continua".