"Sí. Podem parlar d'estafa. D'una estafa descomunal al votant que va donar el 52% dels vots a l'independentisme i veu com ara el seu vot ha esdevingut un Govern de tripartit on el PSC ha imposat els seus projectes i els seus criteris i a més en fa mofa". Així comença Pilar Rahola el seu vídeo d'avui al Paraula de Rahola. Amb els pressupostos lligats i al sac, amb l'acord entre PSC, Esquerra i Comuns, l'escriptora ha posat com a exemple més proper les paraules de José Zaragoza. El diputat socialista ha afirmat que Esquerra "no tindrà referèndum, però sí B-40 i aeroport". Oriol Junqueras, al programa Més 324, ha dit al respecte d'aquesta afirmació que Zaragoza és un polític "conegut per com s'expressa" i que "no el canviarem". Rahola ha estat molt més crítica: "Que el senyor Junqueras no ens vengui motos d'aquelles que no poden comprar-se. Suposo que és el que van votar els ciutadans quan van donar el seu vot a una majoria independentista malgrat totes les dificultats", diu amb sarcasme. "Un vot de confiança que avui s'ha traït. Això és una estafa al votant". Pressupostos meritoris amb poca representació parlamentària? El que és meritori, diu Rahola, "és tenir pressupostos quan, com va fer Jaume Giró en el seu moment, hi ha una majoria estable i uns acords difícils de tirar endavant i uns pressupostos equilibrats".

Pere Aragones Salvador Illa, acord pressupostos / Carlos Baglietto
Pere Aragonès i Salvador Illa, acord pressupostos / Carlos Baglietto

"Això d'ara, òbviament anirem estirant, perquè això té una inèrcia, i si tu et quedes a la poltrona i al poder i vas tenint vots d'aquí i d'allà i vas fent renúncies cada vegada més grosses, pots mantenir-te en el poder. Però és un mèrit polític?", es pregunta Rahola. Ella mateixa respon contundent: "Si és un mèrit polític és una mica miserable. El que segur que no és és un mèrit pels ciutadans. Més aviat és un demèrit. Perquè el fet és que la majoria notable independentista ha esdevingut una majoria tripartita i allà on hi havia Junts i la CUP ara hi ha Comuns i PSC. PSC, partit bel·ligerant que no només forma part de la repressió, sinó que a través de les seves estructures d'Estat manté les acusacions contra tants i tants represaliats del primer d'octubre. O és que ho hem d'oblidar?". Rahola té clar que "òbviament es poden fer acords amb el PSC, perquè la vida quotidiana t'hi porta, però estem parlant del Govern de la Generalitat i en el cas del senyor Illa, parlem d'una de les persones més bel·ligerants contra el referèndum i el primer d'octubre. No parlem de qualsevol".

Pere Aragones Salvador Illa, acord pressupostos / Carlos Baglietto
Salvador Illa, acord pressupostos / Carlos Baglietto

"ERC, primer ha fet aquell estropici cessant el vicepresident Puigneró, que va motivar la precipitació del trencament del Govern, i després s'ha venut l'ànima, per dalt, per baix, per sota i pel davant, al PSC, que l'ha fet ballar com una baldufa, que li ha anat imposant els seus propis criteris i que ha demostrat que tenia la paella pel mànec i que podia fer el que li rotava. Aragonès no ha aconseguit els pressupostos. Els ha aconseguit el PSC, marcant els seus tempos. I a més a més, amb l'aliat de Comuns", té clar Pilar Rahola. "El partit independentista s'ha aliat amb el PSC i Comuns, partits que estan en contra del referèndum i sobretot, del procés català, i a més, amb uns criteris pressupostaris que no eren ni tan sols els d'ERC. Mèrit polític? No: vergonya política". L'escriptora té clar que "avui hi ha molts ciutadans de Catalunya que es poden sentir traïts en el seu vot. Era un vot que no tenia aquest sentit, en tenia un altre. I ara ERC reafirma el tripartit, que és on se sent còmode: perquè així ells són el partit 'indepe', però a llarga durada, res de confrontar-se amb l'estat, res de pressionar... Un 'pujolisme' amb matís republicà, una mica estrany, amb una diferència, el pujolisme tenia una certa categoria. Tot plegat és molt penós. Mentrestant, nou èxit amb la sentència del TJUE, demostrant que és possible guanyar a l'Estat espanyol quan es fa un embat directe i fort". Rahola té clar que "aquests pressupostos són el final de la unitat independentista i per ERC són l'ajornament de l'independentisme per moltes dècades. Vostès s'han menjat els gripaus i s'han posat de genolls. S'han arrossegat. molt trist. Han estafat els ciutadans que van votar independència":