Pilar Rahola ho ha tornat a fer: aplegar una impressionant colla d'amics al voltant d'una taula i un tiberi per celebrar l'estiu, la vida i els èxits del futur. Amics que, per cert, representen el país, l'exili i la independència de Catalunya: és la tradicional 'paella' presidencial que la periodista i escriptora organitza any rere any a la seva casa de Cadaqués, i que es va fer molt cèlebre l'any 2016. En aquella cita la llista de convidats incloïa Joan Laporta, Helena Garcia Melero, el Major Josep Lluís Trapero i el MHP Carles Puigdemont. La festa va ser grossa i va enfurismar l'espanyolisme, faltaria més: l'enveja i la por els corroïen, no podien suportar veure els líders polítics i VIPS indepes feliços i engrescats. 

Ha plogut força des d'aquella jornada: de pluja, literal, però també de cops de porra, de vots democràtics a les urnes, de formes de repressió, d'anys de presó i exili. I malgrat les dificultats i els reptes que tenim al davant, ni la Pilar ni la lluita per la llibertat defalleixen. El dinar de germanor s'ha tornat a celebrar. Entre els que s'estrenaven a la cita, Albano-Dante Fachín i el basc Jon Iñárritu. Tots dos van passar el cap de setmana a casa de l'escriptora a l'Empordà, i fins i tot van gaudir d'un bany de matinada molt refrescant a la seva piscina idíl·lica. Era el preludi del que havia de venir.

14Rahola Foto2

Festa de Pilar Rahola a Cadaqués el 2016 / @raholaoficial

rahola ig

Jon Iñárritu i Albano-Dante Fachín a la piscina de @pilar_rahola

No cal dir que la localització de l'esdeveniment va ser inèdita, però obligada. Especialment per als exiliats com el mateix Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. En no poder trepitjar territori de l'estat espanyol per la persecució judicial i les euroordres, la colla d'amics de la paella van optar per traslladar-se a un punt de la Catalunya Nord. Això que diuen de "matar dos pájaros de un tiro": l'exili tornava a trepitjar territori català i sense haver de patir per visites inesperades. A la festa de Pilar Rahola també s'hi van afegir convidats el vicepresident Jordi Puigneró, el senador Jami Matamala, el director de l'Oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, la productora musical Gemma Recoder, el diputat Joan Canadell i les parelles d'alguns dels esmentats, com ara la Marcela Topor, per exemple.

A banda de delectar-se amb un arrós pantagruèlic, van gaudir cantant cançons de Sopa de Cabra o Lax'n'Busto, a banda de sentir la proximitat humana dels amics, alguns d'ells molt enyorats. Una jornada per recordar i que va tenir la seva corresponent foto de família: un document que passa directament als arxius de la Història. La Pilar ho explica així a Instagram: "Una paella d'estiu. Uns amics. Una terra. Un ideal. Una lluita. Hi tornarem!".

Paella Rahola Puigdemont Catalunya Nord @pilar rahola

Arrós Rahola @pilar rahola

La paella presidencial de Pilar Rahola a la Catalunya Nord / @pilar_rahola

Si Espanya i tota la seva artilleria repressora no va poder aturar un referèndum nacional, com podrà aturar la retrobada dels amics de l'independentisme? Han begut oli. Desitgem, però, que la del 2022 pugui ser en una Catalunya lliure. En tots els sentits.