Per què estimem tant l'escriptora, periodista i sensacional cronista reial catalana Pilar Eyre? La pregunta no és la correcta. Seria més adient plantejar "com no estimar-la?". Eyre és talent, és coneixement, és tendresa i contundència quan cal, és valors, senzillesa i proximitat. Un currículum a l'altura d'escollits i escollides. Una crac. Prova d'això és repassar les vendes dels seus títols, siguin de la temàtica que sigui: des d'una novel·la com 'Cuando éramos ayer', el seu darrer llibre, o quan esbudella les intimitats de la Família Reial espanyola. Tant se val: sempre és un èxit.

📚 Llibres Sant Jordi 2022: recomanacions i totes les novetats editorials de l'any
 

🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril

Com que és top al panorama literari i algú molt respectat i estimat, es poden imaginar que la Diada de Sant Jordi és una gimcana exigent. La seva agenda està atapeïda de compromisos, principalment per fer feliços els seus fidels. Si la volen trobar per Barcelona, apuntin: el ritme és frenètic. Un emplaçament pràcticament cada hora. Ni la tempesta ni la calamarsa podran amb ella.

Malgrat anar de bòlit tot el dia, Eyre té detalls que formen part de la seva pròpia tradició i que la defineixen amb escreix. Com el que té cada 23 d'abril amb la papereria del seu barri, on munten una paradeta exclusiva per a ella. És veïna, clienta, amiga. Un acte que l'honora i de quina manera. És una estrella, però de les de veritat. De les que aprecien i elogien les petites coses de la vida, els fonaments del meravellós edifici que ha construït amb la seva carrera. El seu somriure és el dels seus lectors i lectores, el dels seus amics i incondicionals. Emociona, la veritat.

Amb aquesta dosi d'energia i generositat sincera, la Pilar sap que el dia anirà més que rodó. Fins i tot superant algun petit ensurt de bon matí, quan ha compartit el seu kit de supervivència de Sant Jordi. Un barret contra la pluja (potser li hagués calgut un escut contra la pedregada), pasta de dents i un raspall, maquillatge, un mocador ben bonic i gel hidroalcohòlic. Troben a faltar alguna cosa? Ella sí: bolígrafs, molts bolígrafs per estampar la seva signatura i fer feliços a aquells que se li acostin a les parades. Avui suarà tinta, però amb quin goig i quin honor.

(Alta) Entrevista Pilar Eyre, escritora - Foto: Montse Giralt

Pilar Eyre / Montse Giralt

És una reina, però de les bones. Ella és Sant Jordi. Bona diada, Pilar.