Quan encara falten uns dies perquè acabi novembre, ja comença a respirar-se l'esperit del Nadal a molts llocs. Fa fred, els llums comencen a brillar en algunes ciutats (que li preguntin, si no, a l'alcalde de Vigo), i les botigues es preparen ja pel Black Friday en què moltes famílies començaran a fer les compres nadalenques perquè no les pille el toro els darrers dies de desembre. Amb el Nadal a la cantonada, als cinemes ja es pot veure alguna pel·lícula per a tota la família d'aquelles pròpies d'aquests dies, perquè puguin anar plegats a les sales els pares amb els seus fills petits. I una de les estrenes del passat divendres destinada a ser molt vista és Reyes contra Santa, on els reis mags d'Orient se les tenen amb el Pare Noel i on hauran de lluitar contra un enemic comú.

Matías Janick interpreta el paper del rei que tots els nens volien ser de petits, Baltasar. El gran Karra Elejalde fa de Melcior. I el català David Verdaguer s'ha quedat amb el paper de l'altre rei, el que mai ningú no triava, Gaspar. Com li ha dit Pablo Motos a Verdaguer a El Hormiguero aquest dilluns, "El rey Gaspar es el que no quiere nadie. El rey Gaspar es el 'Ciudadanos' de la Navidad'. El que lleva el incienso, que nunca ha servido tampoco para nada". L'intèrpret ho entoma amb esportivitat, i orgullós del paper que li ha tocat en aquest film: "Soy el otro! El blanco, el negro y el otro! Siempre me dan el papel del personaje triste, pero yo estoy muy contento. Espero que le guste al rey Gaspar. He podido ir con mi hija Lupe de cinco años a ver la peli y se lo ha pasado teta".

motos verdaguer
Pablo Motos i David Verdaguer, aquest dilluns a 'El Hormiguero' / Antena 3

Arran de la sinopsi del film, el presentador vol incidir en els costums del Nadal que tenim els catalans, i li treu el tema al convidat. I és que a banda dels reis i del Pare Noel, a Catalunya qui ens fa més il·lusió que ens porti els regals és el Tió. I Motos al·lucina. "Tú eres catalán, y hacéis el Tió de Nadal... que no es Toni Nadal, es otra cosa". Aquest és el nivell. Però Motos posa la directa i diu una estupidesa: "Pero le ponéis el acento en las dos, en la 'ti' i en la 'o'"... No sabem com va de gramàtica el presentador, però que algú li expliqui que només es posa l'accent a la 'o'. Verdaguer, encantat de la vida i orgullós: "Es muy surrealista pero es precioso: te llega un tronco a casa o lo buscas tú. Viene a casa, lo tapas con una mantita y le das de comer al tronco durante un mes". Motos segueix amb les brometes: "¿es vegetariano?". Verdaguer segueix: "Mandarinas, almendras, plátano...". S'hi abona una de les formigues: "Es como un tamagotchi apagao". L'actor segueix: "Una vez lo has alimentado, el día 24 le pegas con un palo en la espalda, 'Caga Tió'...". "¿Tiene canción?", pregunta Motos. "Sí. Y él defeca regalos. Y es precioso porque cuando está, le llevas al bosque otra vez o lo quemas". I Motos, amb cara de menysteniment, diu un sarcàstic "es precioso... ¿Y caga regalos?", pregunta amb desdeny. I Verdaguer, brillant: "...calcetines sobretodo".

motos verdaguer2
Pablo Motos i David Verdaguer, aquest dilluns a 'El Hormiguero' / Antena 3

Entenem que el Tió desperti curiositat. Però Motos podria dissimular una mica la cara de fàstic que li provoca. Molt millor va ser veure fa un temps, a la televisió nordamericana, l'actriu Kate McKinnon explicant la nostra tradició a Seth Meyers: "A Catalunya, tenen una cosa que s'anomena el caga tió, o poop log of Christmas", on fins i tot, va cantar la cançó traduïda literalment a l'anglès: "Poop log, poop log of Christmas. Please, poop up nougats. Poop up figs. Do not poop up salted herrings, for there too salty" ("Caga tió, caga tió de Nadal. Siusplau, caga torrons. Caga figues. No caguis arengades, que són massa salades").

No cal que Motos faci cagar el Tió. Ell s'ho perd. Però si ho fa, ja es poden imaginar què ens agradaria que li cagués a ell el Tió...