La quarta temporada de 'Merlí' ha tornat a TV3. Sí, ha tornat perquè va néixer a la televisió pública catalana, aconseguint un èxit internacional aclaparador. Movistar+ va posar els diners a sobre la taula i, la nova 'Merlí: Sapere Audere' es va estrenar fa temps a la plataforma privada. La majoria de fans, doncs, ja l'havien vista, copsant dos dels elements més cridaners de la ficció protagonitzada per Carlos Cuevas. El sexe omnipresent i, el que més cou a casa nostra, la invasió del castellà en una sèrie tradicionalment en català.

Carlos Cuevas David Solans Merlí Sapere Audere Movistar+

Carlos Cuevas David Solans Merlí Sapere Audere Movistar+

L'arrencada del primer capítol és el fidel reflex de totes dues característiques: comencem a la dutxa, on Pol (Cuevas) acaba masturbant-se en sentir l'avís de la trucada de'n Bruno (David Solans). El ventall d'escenes de contingut més o menys sexual és notable: Carme Conesa executant una fel·lació, mentre Silvia Marsó es beneficia d'amagat el seu fill i company de'n Pol, o el mateix protagonista en un rampell de passió amb una clienta del pàrquing on hi treballa. La festa (universitària i post-universitària) és contínua, esquitxada amb un mostrari de culs a l'altura del nivell de la sèrie. La xarxa, dividida entre els excitats i els que s'atipen amb tanta carn.

Carlos Cuevas Merlí Sapere Audere Movistar+

Carlos Cuevas Merlí Sapere Audere Movistar+

Cul Merlí Sapere Audere Movistar+

Cul Merlí Sapere Audere Movistar+

Més clares són les critiques de molts espectadors de TV3 respecte de la llengua. La presència del castellà, amb actors castellanoparlants, comença en la mateixa escena de la dutxa, i s'estén a les aules de la Universitat de Barcelona, on part del professorat (com María Pujalte) no diuen ni una sola paraula en català. En teoria, un al·legat a favor del bilingüisme a Catalunya, tot i que molts rebutgen aquesta teoria. A TV3 plou sobre mullat, després de la polèmica amb 'Drama'.

María Pujalte Merlí Sapere Audere Movistar+

María Pujalte Merlí Sapere Audere Movistar+

Per sort o per desgràcia, aquesta serà la tònica de la resta d'episodis: la xarxa cremarà durant algunes setmanes, a l'espera de la cinquena temporada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat