S'acosten les dates nadalenques, en poc més d'una setmana estarem menjant com si no hi hagués un demà i acabarem amb pesadesa. Després arribaran els propòsits d'any nou, entre ells anar al gimnàs, però mentrestant moltes famílies ja preparen el menú d'aquests dies, en molts casos fixant-se en el preu dels aliments, que pugen més de la meitat. Els més previsors els compren abans del mes de desembre i els congelen.

Martin Berasategui estrelles Michelin
Martin Berasategui estrelles Michelin

Tots els cuiners coincideixen que per cuinar bé és important els temps de la cocció i l'estima que es posi al plat. Martín Berasategui ha recomanat un menú nadalenc perquè no caiguis en l'estrès propi d'aquestes dates, especialment quan ets tu l'amfitrió i tens tantes persones a taula. És important seleccionar productes que estan en temporada, en el seu millor moment, com les verdures d'hivern, peixos, mariscos frescos o fruita de temporada, i a partir d'aquí confeccionar un menú. “No n'hi ha prou amb triar bons ingredients: el menú ha de tenir sentit com a conjunt”, recorda el xef, que recomana evitar plats massa pesats seguits, equilibrar sabors i organitzar les racions, és molt important no sentir-se plens.

Gairebé tot preparat abans de començar per evitar l'estrès 

Amb productes de temporada estalvies costos, t'assegures una major qualitat i apostes per una cuina sostenible. És molt important trobar un equilibri en el menú que triïs. Pensar el menú com una experiència completa, no només com a receptes independents és la clau”, assegura Martín Berasategui.

Per facilitar-te el cuinat també és bo treure el màxim partit a la tecnologia. Per exemple, en un forn es poden cuinar diversos plats alhora sense perdre sucositat ni uniformitat. Amb un bon frigorífic també podràs fer les compres amb més antelació i que es mantinguin els productes frescos

Un altre truc recomanat pel basc és avançar elaboracions, sempre hi ha coses que es poden deixar llestes del dia d'abans, i de vegades estan fins i tot més bones. Preparar brous, fons, sofregits o bases de salses amb un o dos dies d'antelació no només estalvia temps: també intensifica els sabors, reduint significativament la càrrega de feina del dia de la celebració. Pensar en receptes que solen estar més bones d'un dia per a l'altre o que poden aguantar a la nevera un dia complet, com algunes postres.

krakenimages 7BpuzmcxlHU unsplash
krakenimages 7BpuzmcxlHU unsplash