Mario Vargas Llosa podria entrar en la categoria de fenòmens paranormals sense despentinar ni un mil·límetre el seu tupè canós. Paranormal com a escriptor, una ploma excelsa com a novel·lista, guanyador dels premis més importants del planeta i autor de títols que han passat directament a la història de la Literatura. Extraterrestre, sí. També és un marcià en d'altres aspectes, com la seva ideologia. Bé, un marcià si els alienígenes fossin espanyolistes del tipus més ranci i caduc, clar. I com que no hi ha dos sin tres, podríem aplicar l'adjectiu de paranormal a la seva vida sentimental: la prova, el seu romanç de 'pichula' mustia amb Isabel Preysler, la separació a bufetades de la socialité i el seu entorn, i per últim, la traca final: la reconciliació amb la bella dorment Patrícia Llosa. Dorment i busca-raons, tot s'ha de dir.

Amb tots aquests atributs podríem entendre la fixació del rei dels fenòmens estranys de la televisió espanyola, Iker Jiménez. Un element digne dels seus programes a Cuatro, plens de misteris sense solució. De fet sembla que compartirien inquietuds i neguits de caire polític, hi ha feeling. Tanmateix hi ha un abisme entre tots dos, fins i tot una guerra incipient. Una que no s'esperava ni la bruixa Lola. Tito Mario té un nou enemic. El que li faltava.

Preysler Vargas Llosa discusion EP
Isabel Preysler i Mario Vargas Llosa discutint / Europa Press
Patricia Llosa contra la prensa GTRES
Patrícia Llosa contra la premsa / GTRES

Iker Jiménez empipat perquè Mario Vargas Llosa passa d'ell

L'espurna que ha desfermat la polèmica sorgia al programa 'Cuarto Milenio', amb el presentador de Vitoria-Gasteiz fent una crida a l'escriptor per aclarir un cas tràgic, misteriós, tèrbol. L'assassinat de 8 periodistes a Perú fa més de 40 anys, la massacre d'Uchuraccay. Vargas Llosa coneix bé la història, com a peruà i com a investigador dels crims. Jiménez va voler convidar-lo per oferir el seu testimoni, una invitació que ni tan sols ha tingut resposta. I Jiménez està empipat. "Le dije: don Mario, usted vio aquello... Y usted con un antropólogo dijo que no era cuestión política, que aquellas personas vivían en otro mundo, aquellas cámaras de fotos les asustaron, y los ajusticiaron con un exorcismo. Cuénteme qué vieron. Sería el momento. Sigo esperando la respuesta...", ha explicat.

iker jimenez sorpres 2  cuatro
Iker Jiménez / Cuatro

El secret més tèrbol de Vargas Llosa: va ser acusat d'encobrir uns assassinats horripilants

El silenci d'en Mario és interpretable: està massa enfeinat amb les batalles contra la Preysler, o sent investit membre de l'Acadèmia Francesa, fins i tot amb els sopars privats amb Joan Carles i Macron... o potser vol amagar un secret fosc. El diari El País, on per cert escriu com a columnista, informava el 1985 que va ser acusat de encobrir els assassinats i actuar a favor de les forces armades peruanes. El Ministeri de Cultura d'aquell país, llegim a Lecturas, diu al seu web que va ocultar el testimoni de camperols per afavorir els seus interessos en la investigació. Lleig, lleig, lleig. Normal que calli, hi ha un merder enorme que no vol remenar.

Mario Vargas Llosa gorro  GTRES
Mario Vargas Llosa / GTRES

Dèiem que Vargas Llosa era paranormal, extraterrestre? Bé, potser que fem curt.