Tenim nova sèrie de ficció a TV3 i també polèmica: 'La Acadèmia' torna a repetir la fórmula de "qui paga, mana". Com que Amazon Prime Video és el company de viatge imprescindible de Televisió de Catalunya, imposa que la producció s'enregistri en castellà. No importa que bona part del repartiment sigui catalanoparlant, com va passar amb el 'Cites Barcelona'. En aquella ocasió el galimaties era total, barrejant idiomes originals, impostats i doblats; ara s'ha fet íntegrament en castellà, tornant a enregistrar les veus en català en una cabina de doblatge. El resultat és estrany, només cal veure el que passa amb Marc Martínez. El rum-rum a xarxes és innegable, també les crítiques. 

La plataforma 3Cat ha penjat els dos primers capítols de la sèrie, que es va bellugar entre el 16% i el 12'5% de l'audiència de TV3. Veurem com responen els espectadors a la pròxima tongada d'episodis, amb el hàndicap de l'enrenou idiomàtic i, evidentment, el gran elefant a l'habitació: està disponible sencera a la plataforma de vídeo de Jeff Bezos. Això de parlar d'estrena és un terme, com a mínim, discutible. Els que han anat a buscar més entregues d'aquesta història sobre el futbol base, però, s'hauran trobat amb una sorpresa agradable, i que res té a veure amb el conflicte abans descrit. Una aparició sensacional d'una ídola blaugrana, futbolística i humana: Mapi León.

Marc Martinez TV3
Marc Martínez a 'La Acadèmia' / TV3

La Mapi debuta com a actriu amb un paper que se'l sap molt bé, però que no sempre és fàcil transmetre per càmera: ser ella mateixa, la gran María León, una número 1 sobre la gespa i al vestidor. Una dona compromesa, intel·ligent, amb valors. Tot allò que l'aragonesa ha anat demostrant des de la seva arribada al club blaugrana, coincidint amb el seu esclat futbolístic monumental. Doncs bé, entre les virtuts ja conegudes de la Mapi, ja podem afirmar oficialment que té fusta d'estrella del setè art. 

Mapi León Academia Amazon
Mapi León a 'La Acadèmia' / Amazon Prime Video

Hauran d'esperar fins al capítol 6 per veure la participació de la jugadora culer, convidada per la directora de l'Acadèmia per oferir una xerrada per sorpresa al grup de jugadores que, en aquell moment, estan molt alterades contra el seu entrenador. L'acusen de masclista i misogin; un ambient conegut en primera persona per la Mapi, especialment en la selecció espanyola, motiu pel qual ha renunciat a formar part d'ella. El discurs de l'esportista paga la pena: "Yo empecé jugando con niños. Los equipos de chicas prácticamente no se conocían, yo no los conocía. Mis compañeros me ayudaban mucho, me apoyaban mucho, me defendían. Pero los de los otros equipos me zurraban porque al final les da rabia". Les seves paraules són de plena actualitat: "Han cambiado muchas cosas. Estamos intentando trabajar para que las que vienen por detrás lo tengan más fácil. Ahora es mi responsabilidad, va a ser vuestra responsabilidad el hacer que esto siga creciendo y mejorando, más que nada por el bien del fútbol femenino". Enorme, com sempre. 

Mapi Leon serie Amazon
Mapi León a 'La Acadèmia'  / Amazon Prime Video

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!