El passat sempre hi torna. I en el cas de Manuel Valls, ho ha fet en forma de vídeo. Un vídeo que el persegueix des de fa 10 anys, quan era alcalde de la ciutat d'Évry, al sud de París. Una gravació en la que podem veure a la gran esperança antiindependentista passejant pel mercat de la localitat en un acte de campanya, i on el van enxampar demanant a un dels seus col·laboradors que el portessin ciutadans "blancs, whites, 'blancos'" per tal sortir a la foto. La pudor a racisme és incontestable. El vídeo, rescatat dels arxius audiovisuals de França i compartit per Jordi Magrinyà (CUP), torna a l'actualitat en un moment decisiu per a Valls, que intenta vendre's com un progressista que faria sentir còmoda Ada Colau

Valls manetes EFE

EFE

"Bella imatge. Bella imatge de la vila d'Évry". Així comença el fragment audiovisual, una veritable llosa per a Valls durant la seva etapa política a França. En Manuel semblava a disgust per la composició de la societat del municipi, on la comunitat negra i àrab és majoria (com a moltes d'altres banlieus franceses). Necessitava "blancs" per sentir-se més segur? "Whites"? "Blancos"? La xarxa ha reaccionat amb el mateix nivell d'indignació i fàstic que quan l'episodi es va fer popular al país veí. La diferència és que han passat 10 anys, i que el van fer fora d'Évry i de França. I el perill, el gran perill, que apliqui a Barcelona les seves posicions ideològiques. Classisme, racisme i hipocresia. 

Valls video racista @jordimagrinya

Direct 8

En aquella ocasió, Valls va escapar de denúncies d'associacions antiracistes. Però el que va dir, ho va dir, és innegable. I no va trigar en demostrar el seu menyspreu per les minories, com ara els gitanos de l'Est d'Europa o els refugiats. El vídeo va passar a l'oblit, però els malabarismes d'en Manuel a Barcelona han ressuscitat els seus fantasmes. Fantasmes blancs, negres, àrabs o asiàtics, tan s'hi val. Aquest és l'home d'estat, el paladí de les esquerres, que vol convèncer Colau. No cal molt més anàlisis, per més que s'esforcin Jordi Évole i companyia.    

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat