Barcelona és, malauradament, una ciutat insegura. Molt. Els robatoris son el pa nostre de cada dia, el pateixen els seus habitants i els turistes. La intensitat i la recurrència dels delictes té hores vall i hores punta, per entendre'ns. I un cop "passada" la pandèmia i amb la ciutat plena de gom a gom de visitants estrangers, estem vivint una nova revifada descomunal de l'activitat dels lladres. Roben a tothom, però una de les víctimes favorites son els turistes de pasta, aquells que passegen amb rellotges caríssims, joies, etcètera, sense ser realment conscients del perill que corren. Son bandes organitzades que fan i desfan amb impunitat. Cada dia la llista augmenta, i ningú li posa remei. 

Un dels furts més cridaners, però, s'ha produït aquest mateix dilluns davant d'un hotel de luxe. El pilot i excampió mundial de Fórmula 1, l'alemany Sebastian Vettel, ha vist com li pispaven una motxilla, documentació i uns auriculars del seu vehicle estacionat davant de l'establiment. Vettel, que ha participat al Gran Premi d'Espanya del cap de setmana a Montmeló, es trobava amb la seva família quan s'ha adonat de la situació. La seva reacció ha estat tan temerària com espontània: ha tret el seu patinet elèctric del maleter i, seguint el senyal de GPS dels auriculars amb el seu telèfon mòbil, ha començat una persecució pels carrers de la ciutat fins endinsar-se al Raval, a Ciutat Vella.

Sebastian Vettel a Barcelona EFe
Sebastian Vettel a Barcelona / EFE

Els Mossos d'Esquadra han contactat amb el famós pilot i li han pregat que abandonés la recerca per evitar situacions de risc, però l'alemany s'hi negava. I ha trobat els dispositius abandonats en una botiga, segurament perquè els lladres sabien de la possibilitat de ser monitoritzats i caçats pels agents de l'autoritat. Això sí, de la motxilla ni del seu contingut, ni rastre. Hi ha una investigació en marxa, però vaja, que acabarà a la mateixa muntanya de casos sense resoldre. I els autors del crim, executant més robatoris tan contents.

Sebastian Vettel en Montmeló Barcelona EFe
Sebastian Vettel al Circuit de Catalunya / EFE

Els ingredients d'aquest incident han convertit el cas en un element de debat a les xarxes socials, és clar. I malgrat li pesi a l'Ajuntament de Barcelona i a la seva alcaldessa Ada Colau, tothom assenyala la gestió municipal dels Comuns i el PSC. Colau, especialment. No l'anomena, però el missatge d'un famosíssim presentador de TV3 segur que irritarà la batllessa i el seu equip, perquè constata la deplorable situació que vivim a la capital. Llucià Ferrerassegura tenir informació de primera mà sobre aquest robatori: coneix l'hotel del Passeig de Gràcia on ha tingut lloc els fets i l'estat d'ànim dels treballadors de l'establiment. "Acollonits per la pujada de robatoris amb violència. Vergonya", ha escrit.

Llucià Ferrer dedo TV3
Llucià Ferrer / TV3
ada colau foto acn
Ada Colau / ACN

Barcelona a les guies turístiques: sol, platja, gastronomia, Barça, Sagrada Família i una visiteta o dos a una comissaria de policia. No falla.