Oviedo va acollir la desfilada pel Dia de les Forces Armades, amb els reis Felip VI i Letícia a la llotja d'honor de la cita castrense. Una sempre rica en exaltació nacional, alhora que en caricaturització d'aquest sentiment. Els fanàtics més convençuts gaudeixen d'aquest espectacle com la criatura que visita Eurodisney per primera vegada, flipant pepinillos amb els seus personatges favorits. Quina tendresa. El problema és que aquí Mickey, Donald i companyia van d'uniforme, armats i són una mica hardcore per a la canalla, però tot per la pàtria. Només faltaria. 

Ja que parlem d'animals i personatges, no podem deixar de banda el Baraka, un magnífic exemplar d'artiodàctil, protagonista de la passejada militar per la capital asturiana. Es tracta, contràriament al que se suposa, d'un Ovis orientalis aries, i no pas d'una Capra aegagrus hircus. És a dir, que és una ovella, no una cabra. O millor dit, és un moltó al qual ha col·locat unes banyes daurades, per assemblar-se a un boc o a un cabró. La Legió fa passar bou per bèstia grossa, en definitiva: allò de la "cabra de la Legión" és una faula. Al llarg de la seva història, aquest cos creat pel simpàtic i moderat Millán Astray ha fet servir d'emblema micos, ossos i fins i tot lloros ensinistrats per dir paraulotes. La cabra, però, és el símbol més popular. I pel motiu que sigui, des de la mort de l'anterior animal ha quedat reduït a una ovella disfressada. Coses que passen.

dl u557057 068 15 630x420
Felip, Letícia, la Legió i el Baraka / EFE

El pobret Baraka, nom que prové del marroquí "fortuna" i que té un significat especial per al franquisme ("la misteriosa «bendición mora» que salvó a Francisco Franco de una sangrienta muerte en el Rif", explica l'ABC), no té ni la més remota idea d'aquest embolic zoològic i militar. Només s'adona que els seus amos són paios musculats, rapats i tatuats, que de tant en tant es vesteixen de manera particular per dur-lo a fer un tomb per una carretera asfaltada sense un míser bri d'herba. Baraka, entrenat sota la disciplina militar més extrema, camina amb pas ferm i lleuger, com un bon soldat. Acabat l'espectacle, torna a la seva rutina de ruminant, sense ser gaire conscient que ha estat l'estrella de la jornada. Tot i que enguany algú li ha pispat protagonisme: el legionari encarregat de portar-la d'un lloc a l'altre. I tot per un vídeo que, vist el resultat, potser no era tan bona idea com semblava. Aquest:

La seqüència insuperable està fent petar les xarxes socials per diversos motius. L'estampa ja és prou potent en termes visuals, però fa l'efecte que la fina i espaterrant oratòria castrense és la raó de la cataracta de reaccions que es poden llegir a plataformes com X. Donin una ullada, que a nosaltres se'ns ha ficat alguna cosa a la gola i no podem continuar. Només direm dues paraules: typical spanish. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!