Nova funció del circ de la televisió pública espanyola: la retransmissió del partit entre Kosovo i Espanya es va convertir en la segona part d'una exhibició de malabarismes dialèctics per evitar pronunciar una paraula maleïda, prohibida i tabú a TVE: Kosovo. Censura en ple segle XXI i amb els diners dels contribuents: ja saben que l'estat espanyol no reconeix oficialment la república balcànica, malgrat haver assolit la seva independència i de ser un país de ple dret per a institucions i organismes internacionals. Una lliçó de tolerància, respecte i diplomàcia "marca Espanya", tan sensible amb els processos d'independència. 

A Kosovo no són aliens, evidentment, a aquest comportament. I les seves rèpliques són veritables obres d'art plenes d'humor. Les trobem a les xarxes socials i entre els aficionats que van assistir al match. Bons exemples són la resposta al missatge de la selecció espanyola en arribar al país, "hola Múrcia", o la pancarta que es va poder veure a la graderia recordant la denominació del país, per si tenen problemes de comprensió lectora. 

pancarta Kosovo España @kosovanfooty en

Resposta de kosovars a Espanya / Twitter

El 'marró' de la retransmissió se'l va tornar a menjar el periodista esportiu Juan Carlos Rivero, però s'ho va empassar amb gust i ganes. El seu currículum el precedeix, com per exemple amb les xiulades a l'himne espanyol i al Rei durant les finals de Copa. També va quedar clar durant el partit d'anada de la classificació per al Mundial de Qatar, i va perfeccionar el seu repertori en la tornada a la capital, Pristina. "Federación kosovar", "el rival de hoy" o el més al·lucinant "conjunto serbio", amb dos d'allò. Si el partit dura 10 minuts més, l'haguéssim sentit emulant Mariano Rajoy i al PP dient "ese país del que usted me habla", vaja. Va haver-hi un moment decisiu: quan Rivero va creure que Kosovo havia marcat el gol de l'empat degut a un efecte òptic (que només va veure ell, la veritat). Hagués estat molt bé que pugés al marcador i comprovar que noves piruetes verbals amagava sota el barret.

Els que no es van amagar gens ni mica van ser els internautes, destrossant aquest ridícul espanyolista hiperventilat i posant verd Rivero i companyia. No poden comprendre que continuïn amb aquesta actitud, i el sentiment de vergonya aliena és aclaparador. 'Pasen i vean, señores'.

tuit Juan Carlos Rivero Kosovo

tuit Juan Carlos Rivero Kosovo 2

tuit Juan Carlos Rivero Kosovo 3

Juan Carlos Rivero @jcrivero92

Juan Carlos Rivero / @jcrivero92

TVE convertida en Manolo el del Bombo. Mònica López​ o Cintora no, "federación de personas de origen kosovar" sí. Y olé.