Juan José Bautista Martín és un home alt. 1,93 centímetres d'un dels presentadors que fa més temps que estan davant les càmeres, lluint un sempitern mostatxo. La seva alçada el va fer mereixedor del nom artístic amb que se'l coneix, Juan y Medio. L'andalús ha presentat desenes de programes a les principals cadenes estatals, des d'Antena 3 fins Telecinco, passant per TVE. Però els darrers anys el poden veure només els seus veïns de Canal Sur al programa La tarde aquí y ahora, on no ha estat exempt de polèmica per cert aire de cunyadisme que desprenen algunes de les seves bromes o comentaris. 

juan y medio

Canal Sur

Però ara el diari El Español aporta una característica seva que no és del tot sabuda pel gran públic. Una malaltia estranyíssima que pateix Y Medio des de fa temps i que només té un 1% de la població mundial. Una malaltia rara que, per exemple, fa que tingui gairebé prohibit prendre el sol i que hagi de vigilar molt amb la seva exposició. Perquè el presentador pateix vitiligen, una afecció crònica que li provoca lesions a causa de la pèrdua de melanòcits, les cèl·lules encarregades de la pigmentació de la pell. Per què es caracteritza? Per unes taques blanques a la pell. Michael Jackson ho va patir, i el que va començar en una mà va acabar abastant el 95% del seu cos. També la model Winnie Harlow la té, fins i tot, patint burles i assetjament en època escolar.

winnie harlow

@winnieharlow

"Me dirijo a todos vosotros con la esperanza de que mis palabras os animen a enfrentaros al vitíligo. Como un trastorno menor, porque es lo que realmente es… Nadie me ha rechazado jamás por mis manchas… Creo firmemente que alguna diferencia en el tono de mi piel en zonas muy concretas de mi cuerpo no me hacen ni mejor ni peor a los ojos de los demás. Mis parejas no me dejaron por ello. No me echaron de ningún trabajo. No me han impedido entrar o salir en ningún recinto". Són paraules del mateix Juan Y Medio adreçades a l'associació de persones que pateixen aquesta malaltia. Amb tota una declaració d'intencions final: "Sí, tengo vitíligo, ¿y qué?".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat