Nuria Roca i Juan del Val són un matrimoni molt mediàtic. Van junts a tot arreu, ja sigui per qüestions familiars o per motius professionals. Són col·laboradors de Pablo Motos a 'El Hormiguero' i la columna vertebral de 'La Roca', a La Sexta. Sempre estan amb un somriure permanent, fent bromes aquí i allà, retratant-se com a una parella ideal de la vida. Però no tothom li riu les gràcies, és clar. De fet un d'aquests acudits els ha glaçat el somriure. Especialment a l'escriptor madrileny, que s'enfronta a un problema greu si prosperen les denúncies que han interposat contra ell per un presumpte delicte d'odi, arran del que va dir sobre els nens i nenes amb altes capacitats.

El Defensor del menor de la Comunitat de Madrid i el Síndic de Greuges han rebut dues denúncies contra el tertulià dies després de mofar-se de les criatures que treuen males notes i acumulen suspensos a l'escola "porque dicen que son superdotados. Que como son tan inteligentes, se aburren. No hay ninguno que suspenda porque es un vago, no, es que tiene altas capacidades". Les seves paraules van indignar els pares i mares d'aquest col·lectiu de menors, que li exigeixen responsabilitats pel que consideren com un comentari despectiu sobre la seva problemàtica. Aquesta va ser la intervenció de Juan del Val, i que va fer riure molt persones tan sensibles com Tamara Falcó, per exemple.

Lluny de retractar-se i d'intentar solucionar aquest enrenou d'una forma discreta i elegant, en Juan ha seguit el seu propi manual per a casos d'emergència. El mètode és senzill: el contraatac. Se sent perseguit dels denunciants, la víctima propiciatòria d'una cacera injusta. El post del col·laborador a Instagram és molt combatiu i no fa gens d'autocrítica. Parla de "sobreactuación", de que "el objetivo es construir una verdad a base de repetir una y mil veces que se ha reído de niños que sufren” i d'una societat en la que "el ofendido siempre tiene razón por el hecho de sentirse ofendido". Si el denunciat sent que s'exagera, al seu text tampoc li manca dramatisme: "El responsable de Redes de El Hormiguero tuvo que cerrar una cuenta en la que alguien amenazaba con volarme los sesos". I se'n fa creus perquè "se ha exigido una rectificación al programa, a la cadena y a mí, pidiendo mi despido". 

Juan del Val La Roca La Sexta

Juan del Val està molt indignat amb els indignats / La Sexta

Del Val no es mossega la llengua i va més enllà: "El victimismo es un arma imbatible. No digas nada incómodo, nada diferente, cuidado con ofender… Exigirá disculpas y si te disculpas exigirá tu despido y si te despiden, exigirá una denuncia y si te denuncian… ya veremos. Y mientras tanto, el escarnio en Redes: ignorante, mala persona, dañino, cruel… Y así va perdiendo terreno el pensamiento, así van avanzando los mediocres". Té tot el dret a defensar-se, però vaja, no sembla l'estratègia més assenyada la de desqualificar els que se senten agreujats per les teves paraules. Potser és que no entenem que és això de "el pensamiento", fins i tot que també som uns "mediocres". Tot podria ser. No tenim la seva ment preclara i qualsevol opinió no estarà a l'altura. Per tant, que decideixin les autoritats competents. Vaja, anar a la guerra en comptes de fer servir la diplomàcia. Del Val-Roca style

Juan del Val denuncia superdotados @juandelval

Juan del Val contra els que el denuncien / @juandelval

Es pot tenir raó, però perdre-la per les formes. No som jutges, advocats ni fiscals, però tampoc cal per saber quan t'has de retirar d'una baralla. Sobretot si ets innocent, tal i com n'assegures. Veurem com acaba aquesta història. Esperem que, pel seu bé, no vagi pel mateix camí que 'La Roca'.