El líder d'Unidas Podemos es va ficar en un fangar de dimensions considerables després de la seva entrevista amb Susanna Griso a 'Espejo Público'. Pablo Iglesias va donar la seva versió del desastre polític que assola el país, abocat a noves eleccions el pròxim 10-N. El culpable és, evidentment, el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que els ha rebutjat com a socis de coalició una vegada rere un altre, potser pensant que espantant Iglesias aconseguiria el seu objectiu més obscur: Pactar amb Albert Rivera, que repeteix qual cacatua un número de conseqüències fatals a Catalunya. Bingo, el 155. El de Cs vol treure-li de nou les competències a la Generalitat, sigui com sigui. Tots pensàvem que l'esquerra espanyola, és a dir, la formació d'Iglesias era el gran fre contra les aspiracions de l'espanyolisme. La realitat, però, és una altra. Pablo hagués acceptat la mesura punitiva si, amb això, "pillaban poltrona".

Pedro Sánchez Pablo Iglesias Europa Press

Pedro Sánchez Pablo Iglesias Europa Press

A Iglesias li han caigut pals a dojo després de treure-li la careta a la posició del seu partit. Estaven disposats a tot per entrar al govern espanyol. Fins i tot, tornar a suspendre l'autonomia catalana. "El fin justifica los medios", no queda cap dubte. Tot i que hi ha qui va molt més enllà, i posa de manifest una impressió que no sona gens extemporània: Hi ha qui trempa amb el 155, i no són només Rivera, Álvarez de Toledo, Borrell o Abascal. L'últim seguidor porta cua i camisa de quadres, i pren cafès a la cafeteria del Congrés amb el seu 'màxim' enemic. Sí, ha deixat 'a quadres' els catalans. Ens ho apunta Josep Maria Mainat, en una piulada amb tones d'ironia: "Amb els problemes que tenen, per què els posa tan catxondos aplicar el 155 a Catalunya?" La pregunta no ha passat desapercebuda.

josep m mainat TV3

Josep Maria Mainat TV3

La resposta sembla clara: El 155 no és res comparable a la glòria de governar Espanya al preu que calgui. Per sort pels catalans, i potser per a la seva personal, l'abaixada de pantalons arriba massa tard. Potser per això Iglesias ha passat el dia i la nit penjat de Twitter, corregint-se a l'espera de redempció​. Però la poteta l'hem vista tots. Coses de la trempera, que és difícil de dissimular.