TV3 celebra Sant Jordi com la Diada del poble, la de l'encert de no fer-la festiu i aconseguir que els ciutadans en lloc de fer pont, treballin i surtin de la feina per comprar roses i llibres i xafardejar els carrers del seu poble. Bona part dels programes en directe de TV3 es fan des de la Plaça Catalunya de Barcelona i enguany hi ha un programa que ho celebra de manera especial: Els matins. És l'únic programa de TV3 que fa anys per Sant Jordi. Normalment, tots els magazines comencen al setembre però aquest matinal va començar a mitja temporada, quan TV3 la dirigia Paco Escribano l'any 2004 i va decidir canviar el Bon dia Catalunya que presentava Jaume Barberà per posar-hi el rei dels matins a la ràdio: Josep Cuní. I es van inventar Els matins, que ara celebra 20 anys de vida. L'actual directora i presentadora, Ariadna Oltra, ha volgut recordar aquest aniversari amb el primer director i presentador, Cuní, en connexió des de Madrid on ara fa el programa nocturn de Radio Nacional de España, en castellà.

Vint anys d'Els matins, TV3
Vint anys d'Els matins, TV3

L'inici de l'entrevista ha tingut un moment màgic, un lapsus de Josep Cuní. Quan Oltra l'ha saludat ell ha contestat: "Bon dia, Mònica". Un moment de silenci i la presentadora li respon divertida "Ariadna, eh, Ariadna. No em diguis Mònica, Josep, que sinó comencem malament vint anys després". Cuní insinua que el lapsus era perquè estava pensant en una coneguda Mònica: "Perdona Ariadna, amb els anys que vàrem treballar junts tu i jo. En qui estaria pensant? Fixa't. Més enllà de noms, o no... O no". L'única Mònica que li podia venir al cap a Cuní en aquest context és Mònica Terribas, la que era directora de TV3 quan Cuní va abandonar Els matins per provar l'aventura de fer un programa nocturn a la 8tv de Godó. Aquells dies intensos, l'any 2011, quan Cuní va rebre l'oferta per marxar a aquella desapareguda TV privada i Mònica Terribas no va saber o no va voler convèncer-lo perquè seguís amb un programa de molt èxit com Els matins. Cuní mai no ha revelat com van ser aquelles negociacions. Terribas va acabar posant Els matins en mans dels Serveis Informatius de TV3 i no d'una productora externa com la de Cuní, i Cuní no ha tornat mai més a tenir programa a TV3, més enllà de petites col·laboracions com a comentarista a Tot es mou. Terribas no va retenir Cuní i Cuní no ha tornat a TV3. Però el recorden amb afecte com un dels històrics.

Helena i Josep TV3
Helena i Josep TV3
Espartac Peran i Josep Cuní, TV3
Espartac Peran i Josep Cuní, TV3

Cuní sempre podrà escapolir-se i dir que pensava en Mònica López, la primera meteoròloga que va tenir Els matins i que ara treballa a TVE. Pel final de Cuní a TV3, la Mònica que va ser determinant és l'altra, Mònica Terribas. Només ell sap en qui pensava en el lapsus per no dir Bon dia Ariadna. Pel programa han passat les tres co-presentadores que va tenir Cuní: Ariadna Oltra, Helena Garcia Melero i Lídia Heredia. Però la millor anècdota l'ha explicat qui era el seu Home del Trànsit fa vint anys, Espartac Peran. Ara dirigeix el concurs Atrapa'm si pots i ha confessat que l'any 2004 el matinal era tan poc luxós que dels quatre co-presentadors, Cuní, Melero, Mònica López i Espartac, els dos homes compartien camerino i això portava a situacions divertides. Espartac Peran: "Recordo els dies que Cuní venia amb cara seriosa i deia Hem de parlar, i jo li deia M'haig de canviar. I allà al camerino on ens canviàvem tots dos, despullats m'explicava les coses que havíem de fer aquell dia. Aquesta és la història amb en Cuní". L'Espartac sempre manté viva l'anècdota, reia Cuní.

sssss
Pilar Rahola, Josep Cuní i Joan Julivert / TV3

TV3 ha recordat avui en imatges algunes de les raons de l'èxit daquell 'Matins', i on, per descomptat, hi va prendre un paper destacat Pilar Rahola. Un dream team per fer el matinal amb audiències de fins el 30% que ja no es repetirà. Vint anys i tota una vida. Ariadna Oltra manté el programa molt més curt, més informatiu i menys magazine que les 6 hores que feia Cuní de 8 a 2. El vídeo de record dels 20 anys com sempre es queda curt, hi inclou cares que van ser-hi només un any i no en recorda d'altres que van estar-ne set. Però estan tots als arxius de TV3 i en la memòria dels espectadors. Un programa que es reinventa cada any, una rosa que sempre reneix i la llavor la van plantar Paco Escribano i Josep Cuní. Bon Sant Jordi i per vint anys més.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!